spot_img
sâmbătă, noiembrie 23, 2024
HomeLocal BTCase şi sedii de firmă ridicate fără autorizaţie

Case şi sedii de firmă ridicate fără autorizaţie

Construirea unor case fără autorizaţie rămâne o practică frecventă în municipiul Botoşani. Plecând de la principiul „în curtea mea fac ce vreau”, unii botoşăneni încep lucrările fără a parcurge paşii legali. Situaţia este demonstrată de datele centralizate de conducerea Poliţiei Locale şi prezentate de către viceprimarul Liviu Toma.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2021, poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Disciplina în Construcţii au instrumentat 185 de sesizări şi reclamaţii primite de la cetăţeni, societăţi comerciale, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

În urma verificărilor, au fost depistate 30 de lucrări executate fără autorizaţie de construire (locuinţe, extinderi de locuinţe, recompartimentări apartamente, schimbare de destinaţii spaţii comerciale, anexe gospodăreşti, amplasare mijloace de publicitate).

Pentru lucrările fără autorizaţie sau cu nerespectarea autorizaţiei s-au aplicat sancţiuni în cuantum total de 17.500 de lei. Cuantumul minim al amenzii este de 1000 de lei.

Spălătorii ridicate fără autorizaţie 

Un control a vizat şi trei spălătorii auto din zona Pacea. La două dintre acestea s-a constatat că acele clădiri au fost ridicate fără autorizaţie. Cum lucrările au fost executate cu mai bine de trei ani în urmă, nu au fost aplicate sancţiuni. S-au întocmit note de control şi proprietarii spălătoriilor au primit ca termen finele lunii iunie 2021 pentru intrarea în legalitate.

În caz contrar, edilii botoşăneni, cu consultarea funcţionarilor din cadrul compartimentului juridic, vor analiza ce măsuri se vor dispune în continuare. Aspectele legate de racordul spălătoriilor la reţeaua de canalizare şi evacuarea apelor uzate vor fi clarificate împreună cu reprezentanţii Nova Apaserv.

„Le recomand tuturor botoşănenilor să nu înceapă lucrări fără autorizaţie”

Aceleaşi date centralizate arată că au fost întocmite trei documentaţii în vederea sesizării organelor de urmărire penală, respectiv trei documentaţii în vederea sesizării instanţelor de judecată în cazul neducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse în urmă verificărilor

De obicei, unii dintre cei găsiţi în neregulă invocă faptul că întocmirea întregii documentaţii durează mult timp, în timp ce alţii susţin că acestea costă foarte mult. Există şi o treia categorie reprezentată de persoanele care spun că sunt în curs de elaborare a documentaţiei, însă procedura s-a blocat din diferite motive.

Le recomand tuturor botoşănenilor să nu înceapă lucrări fără autorizaţie. Eu nu am auzit de când sunt în primărie să nu fie eliberate certificate de urbanism sau autorizaţii în 30 de zile de la depunerea solicitării. Certificatul de urbanism este valabil 12 luni. În cazul în care solicitanţii nu se încadrează în acest termen pentru a face toată documentaţia tehnică, nu-i vina funcţionarilor din primărie. Avizele se obţin de la alte instituţii”, a declarat Liviu Toma. Potrivit edilului, de regulă, întârzierile apar din cauză că documentaţiile sunt incomplete.

Peste 400 de sesizări instrumentate anul trecut

Anul trecut au fost făcute 125 de controale, fiind instrumentate 425 de sesizări şi reclamaţii primite de la cetăţeni, societăţi comerciale, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean în Construcţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Au fost depistate 31 de lucrări de construire executate fără autorizaţie, două executate fără respectarea autorizaţiei, 25 cu respectarea autorizaţiei şi la alte 32 nu era necesară autorizaţie de construire. Pentru lucrările fără autorizaţie sau cu nerespectarea acesteia s-au aplicat sancţiuni în cuantum de 43.000 de lei.

Una dintre reclamaţii l-a vizat pe un botoşănean care a cumpărat două garaje în apropiere de Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” şi a început lucrări de extindere fără a avea autorizaţie. În primă fază, el a primit o amendă, dar, pentru că a continuat lucrările, a fost întocmită documentaţia pentru sesizarea organelor de urmărire penală. „Cam atât putem să facem noi. Construcţia se află pe un teren proprietate privată”, a declarat un poliţist local.

Tot anul trecut, au fost întocmite patru documentaţii în vederea sesizării organelor de urmărire penală şi patru documentaţii în vederea sesizării instanţelor de judecată în cazul neducerii la îndeplinire a măsurilor dispuse prin procese verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor.

Alte probleme au fost descoperite cu prilejul unui control tematic în zona de protecţie a Pârâului Luizoaia. Acolo au fost identificate 13 amplasamente pe care erau construite locuinţe şi anexe gospodăreşti. S-au întocmit note de control şi s-au dispus măsuri în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
2.7kmh
100 %
sâm
2 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...