Edilii botoşăneni vor modifica regulamentul privind salubrizarea municipiului Botoşani. Regulamentul se va afla o perioadă în consultare publică, după care va fi supus dezbaterii Consiliului Municipal. Acest demers urmăreşte îmbunătăţirea aspectului municipiului, chiar dacă acest lucru va însemna şi sancţionarea celor care sunt deficitari la capitolul spirit civic.
„În ultimele săptămâni, am avut discuţii cu juriştii de la Poliţia Locală şi Urban Serv şi cu persoanele însărcinate să se ocupe de tot ceea ce înseamnă colectare deşeuri şi salubrizare. Modificările sunt legate în principal de probleme de colectare selectivă şi de curăţenie atât la platformele de gunoi, ceea ce intră în sarcina Urban Serv, cât şi de curăţenia oraşului”, a declarat Bogdan Buhăianu, viceprimar al municipiului.
Program pentru spălarea străzilor
Una dintre modificări vizează spălarea străzilor. „În ultima perioadă, Primăria Botoşani desfăşoară activităţi prin Urban Serv, de spălare şi curăţare la rigolă a străzilor din municipiu. Această activitate a fost întreruptă aproximativ 12 zile din cauza condiţiilor meteo, însă va continua. Ca modificare în noul regulament, vom introduce un program ce va fi anunţat printr-un comunicat şi prin tăbliţe stradale, pentru ca pe fiecare stradă, o dată pe lună să nu se parcheze maşinile. Vă dau un exemplu, în ultima vineri din lună, pe strada Împărat Traian, sensul de mers spre Dorohoi să nu fie parcate maşini astfel încât utilajele Urban Serv să poată curăţa foarte bine la rigolă şi să fie spălată şi strada”, a precizat Bogdan Buhăianu.
Edilul a adăugat că în marile oraşe din România sunt spălate frecvent străzile şi se doreşte ca acest program să fie implementat şi în Botoşani. Practic, va fi stabilit un program anual, pentru ca botoşănenii să fie informaţi din timp în legătură cu data la care pe o anumită stradă nu trebuie să-şi lase maşinile.
Controale pentru depistarea celor care pun deşeurile menajere în coşurile stradale
Totodată, edilii şi-au propus să rezolve problema deşeurilor menajere aruncate în coşurile stradale. Vor fi controale comune Urban Serv – Poliţia Locală, care vor merge până la a-i depista pe cei care nu se deplasează până la rampele pentru depozitarea deşeurilor şi pun pungile cu resturi menajere în faţa blocului, în coşurile stradale. Această practică este des întâlnită pe străzile Bucovina şi Săvenilor.
„Sancţiuni vor fi atât pentru cetăţeni, cât şi pentru operator, care, după cum ştiţi are obligaţii contractuale. Nerespectarea acestor obligaţii va duce la sancţionarea operatorului de către Poliţia Locală”, a mai spus Bogdan Buhăianu. Potrivit regulamentului, amenzile pentru persoanele juridice vor fi între 400 şi 1.500 de lei, în timp ce cele pentru persoanele juridice, inclusiv Urban Serv, vor avea un cuantum de la 500 la 2.500 de lei.