Concursul pentru acordarea gradaţiilor de merit a ajuns în etapa evaluării dosarelor la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Spre deosebire de alţi ani, există discipline la care numărul candidaţilor este inferior numărului gradaţiilor scoase la concurs. „În acest an sunt disponibile 140 de gradaţii la personalul didactic şi sunt 183 de candidaţi, în timp ce la didactic auxiliar sunt 36 de gradaţii şi 53 de candidaţi. Există şi domenii în care numărul de gradaţii este mai mare decât numărul solicitanţilor şi mă refer aici la matematică, e de mirare pentru mine, sunt nouă gradaţii puse în joc şi opt aplicanţi, iar la personal didactic auxiliar, la informatician sunt patru gradaţii şi doar trei candidaţi, iarăşi un lucru de mirare pentru că informaticieni sunt destul de numeroşi. Pentru laborant avem o gradaţie şi nici un candidat”, a declarat Daniel Botezatu, inspector şcolar general.
Potrivit oficialului, gradaţiile neacordate vor fi redistribuite în etapa de rezolvare a contestaţiilor. Săptămâna viitoare, candidaţii vor afla punctajele obţinute în urma evaluării dosarelor.
„Eluarea dosarelor va lua sfârşit pe 15 iunie, când vom afişa rezultatele. Urmează etapa de contestaţii, 16 – 18 iunie şi soluţionarea acestor contestaţii, până pe 23 iunie. De pe 9 august, practic ministerul va afişa situaţia finală cu personalul care va primi gradaţie”, a mai spus Daniel Botezatu.
Gradaţia de merit este râvnită de multe cadre didactice
Gradaţia de merit reprezintă un spor la salariul lunar de 25% şi se acordă pentru o perioadă de cinci ani. Pentru a-şi demonstra activitatea, multe cadre depun dosare cu sute de pagini. În urmă cu câţiva ani, existau discuţii vizând limitarea la 200 a numărului de hârtii puse la dosar, însă acestea au rămas la acel stadiu, iar goana după diplome şi adeverinţe care să aducă un plus la punctaj a continuat an de an.