Magistrații Curții de Apel Suceava au amânat, astăzi, decizia în cazul contestației împotriva măsurii arestării preventive formulată de cei opt polițiști din cadrul Serviciului Rutier, bănuiți de fapte de corupție. Judecătorii trebuiau să decidă dacă aceștia rămân în arest sau se poate aplica o altă măsură preventivă, însă completul de judecată a apreciat că este nevoie de mai mult timp pentru a delibera. Așa se face că pronunțarea a fost amânată pentru marți, 8 iunie a.c.
Conform noilor reguli instituite din cauza pandemiei de Covid-19, contestația depusă de cei opt polițiști s-a judecat prin videoconferință. Prin urmare, polițiștii nu au mai fost scoși din arest pentru a fi aduși în fața instanței, ci au trebuit să-și spună punctele de vedere prin intermediul avocaților și a tehnologiei. Dezbaterile au durat aproape două ore, iar la ieșire completul a anunțat că rămâne în pronunțare, fără a da un termen. În jurul orei 18, însă, judecătorii au anunțată că decizia va fi anunțată pe 8 iunie.
Cei opt polițiști au fost arestați săptămâna trecută, după ce procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava au organizat, pe 2 iunie a.c., 20 de percheziții în județul Botoșani, dintre care una la sediul Poliției Rutiere, iar restul la locuințele unor polițiști din cadrul Serviciului Rutier. În urma descinderilor, procurorii au dispus reținerea a 12 persoane dintre care 11 polițiști și un șofer. Ulterior, pe baza probelor administrate, Tribunalul Suceava a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a opt dintre polițiști, respectiv comisarul Eduard Iacob și agenții de poliție Robert Fecioru, Cătălin Luca, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Iulian Stelian Coșman, Viorel Anton și Ciprian Rusu. Totodată, alți opt actuași sau foști agenți din cadrul Serviciului Rutier au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile. Este vorba de Constantin Dorel Gherasim, Ionuţ Pavel Guriuc, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ştefan Bunduc, Nicolae Ovidiu Puşcaşu, Lucian Ripiceanu şi Sorin Guraliuc.
„În perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 inculpaţi, poliţişti în cadrul I.P.J. Botoşani – Serviciul Rutier, inclusiv ofiţerul de poliţie, în legătură cu neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor la regimul circulaţiei, ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei şi 100 euro de la mai mulţi conducători auto opriţi în trafic pentru depăşirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier”, se precizează într-un comunicat al DNA. Prin urmare, față de agenți cercetările se derulează sub aspectul comiterii infracțiunilor de luare de mită şi de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. În schimb, în cazul ofițerului, acuzațiile sunt mai grave și, pe lângă luare de mită și abuz în serviciu mai apar și alte fapte respectiv fals intelectual, uz de fals în formă continuată şi favorizarea făptuitorului. Asta pentru că, potrivit procurorilor DNA, în perioada 31 martie 2019 – 9 iulie 2020, ofiţerul ar fi falsificat toate documentele (procesul-verbal de constatare a infracţiunii flagrante, declaraţii de martori) care au stat la baza constituirii unui dosar penal ce avea ca obiect punerea în circulaţie sau conducere a unui autoturism neînmatriculat pe drumurile publice. Prin aceste demersuri, susțin anchetatorii, ofiţerul ar fi urmărit îngreunarea tragerii la răspundere penală a unui șofer, cercetat în dosar pentru dare de mită, şi emiterea unei soluţii procedurale de netrimitere în judecată.
Până la pronunțarea unei sentințe judecătorești definitive, cei anchetați beneficiază de prezumția de nevinovăție.