În ultima parte a lunii mai, autorităţile sanitar-veterinare au raportat încă cinci cazuri de porci mistreţi cu Pestă Porcină Africană (PPA). În toate cele cinci situaţii, porcii găsiţi erau morţi. Descoperirile au fost făcute în arealul cuprins deja în zona de focar stabilită în luna aprilie.
Pe lângă pandemia de coronavirus, Românai se confruntă cu o altă problemă majoră la nivel național. Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că aproape 200 de focare de pestă porcină sunt active la nivelul întregii țări.
Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunțat vineri că în ultimele două săptămâni au fost raportate 21 de focare noi de pestă porcină africană, lucru care duce bilanțul total la 184 de focare active în întreaga țară.
Potrivit sursei citate, 54 de cazuri noi au fost confirmate la mistreţi. în 3 iunie erau active. Totodată, din totalul de 184 de focare de pestă porcină africană (PPA), 5 focare au fost descoperite în exploataţii comerciale şi 3 focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate 93.654 de porcine.
În același timp, ANSVSA precizează că în intervalul 21 mai – 3 iunie, au fost înregistrate 21 de focare noi de PPA. În ceea ce privește zonele afectate, şase au fost în judeţul Maramureş, trei în judeţul Bihor, câte două în judeţele Cluj, Satu Mare şi Vâlcea şi câte un focar în judeţele Arad, Dolj, Dâmboviţa, Sălaj, Vaslui şi Vrancea.
Totodată, au fost stinse 137 de focare de PPA. Este vorba despre 54 în judeţul Gorj, 11 în judeţul Sălaj, câte 9 în judeţele Bihor şi Cluj, şapte în judeţul Giurgiu, câte şase în judeţele Buzău şi Ilfov, cinci în judeţul Bistriţa-Năsăud, câte patru în judeţele Arad, Dolj şi Mehedinţi, câte trei în judeţele Alba, Ialomiţa şi Timiş, câte două în judeţele Botoşani şi Suceava şi câte un focar în judeţele Braşov, Dâmboviţa, Maramureş, Mureş şi Vrancea.
Pesta porcină africană a apărut în 2017 în România
De menționat este faptul că, din data de 31 iulie 2017, de la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.733 de cazuri la mistreţi, în 41 de judeţe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Dintre acestea, în intervalul 21 mai – 3 iunie, au fost înregistrate 54 de cazuri noi de PPA la mistreţi: Argeş – 1 caz, mistreţ vânat; Bacău – 3 cazuri, 1 mistreţ găsit mort şi 2 mistreţi vânaţi; Botoşani – 5 cazuri, mistreţi găsiţi morţi; Caraş-Severin – 5 cazuri, mistreţi găsiţi morţi; Cluj – 6 cazuri, mistreţi găsiţi morţi; Dolj – 2 cazuri, mistreţi vânaţi; Hunedoara – 6 cazuri, 5 mistreţi găsiţi morţi şi 1 mistreţ vânat; Maramureş – 10 cazuri, 6 mistreţi găsiţi morţi şi 4 mistreţi vânaţi; Satu Mare – 2 cazuri, mistreţi vânaţi; Sălaj – 2 cazuri, mistreţi găsiţi morţi; Suceava – 3 cazuri, mistreţi găsiţi morţi; Timiş – 8 cazuri, mistreţi găsiţi morţi; Vâlcea – 1 caz, mistreţ găsit mort