spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTBotoşănenii aşteaptă ca pandemia să treacă de la sine (video)

Botoşănenii aşteaptă ca pandemia să treacă de la sine (video)

Timp de un an, în care ne-am confruntat cu restricţii fără precedent în istoria modernă, autorităţile, atât cele de la nivel naţional, cât şi cele de la nivel mondial, au anunţat constant că vaccinul este singura metodă prin care putem scăpa de pandemia care a schimbat faţa planetei. Tot felul de instituţii de top din domeniul sănătăţii au transmis ne putem întoarce la vieţile de dinainte doar după ce un procent ridicat de oameni se imunizează fie prin vaccin, fie prin boală.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

În stilul caracteristic, însă, botoşănenii resping, însă, ideea vaccinării şi aşteaptă, la fel ca şi în celelalte domenii, ca pandemia să se stingă de la sine. O dovadă în acest sens este chiar faptul că judeţul Botoșani continuă să se zbată în coada clasamentului național în ceea ce privește rata de vaccinare. Cu nici măcar 50.000 de persoane vaccinate cu cel puțin o doză, judeţul se află printre codaşele ţării, alături de Suceava şi Brăilă.

De altfel, o hartă întocmită la nivel naţional în privinţa procentului de persoane vaccinate arată impactul şi mentalitatea populaţiei asupra vaccinării. Astfel, dacă zona de Vest este aproape în întregime colorată în verde, zona Moldovei este aproape toată roşie. De asemenea, autoritățile sanitare din Botoșani au realizat, în premieră, şi o hartă a vaccinării anti-COVID-19 la nivelul județului. Mare parte din aceasta este colorată în roșu adică localităţi unde rată de vaccinare este sub 5%. Cu galben sunt colorate zonele unde rata este între 10 și 20% și verde cele unde rata de vaccinare este de peste 20%.

Peste 20% din populaţie vaccinată în municipiul reşedinţă de judeţ

Potrivit acestei hărți, doar municipiul Botoșani se află în zona verde, cu peste 20% din populație imunizată. Aici campaniile de vaccinare duse de Direcţia de Sănătate Publică au început să aibă rezultate. De altfel, şi rata mai mare de vaccinare din municipiu ridică media pe întreg judeţul, foarte multe alte zone fiind sub pragul de 5%, la cinci luni de la începutul campaniei.

Astfel, cu roşu sunt marcate comunele Corni, Cristești, Coșula, Copălău, Lunca, Albești, Prăjeni, Hlipiceni, Călărași, Unțeni, Gorbănești, Dângeni, Ungureni, Mihălășeni, Ripiceni, Manoleasa, Drăgușeni, Cristești, Hudești şi Mitoc. Cu galben sunt marcate Dorohoi, Săveni, Bucecea, Leorda, Trușești şi Ștefănești.

„Procentul este mult mai mare dacă ne raportăm la populaţia efectivă”

Potrivit cifrelor oficiale, procentul de vaccinare anti-COVID-19 la nivelul judeţului este de sub 15%. Acesta este raportat, însă, la numărul de botoşăneni din statistici, care zic că populaţia judeţului este de 458.652 de persoane. Procentul nu este, însă, unul întocmai realităţii, din cel puţin două motive.

În primul rând, numărul real al populaţiei este mai mic în prezent, iar, până recent, se puteau vaccina doar persoanele de peste 16 ani. Persoanele care se pot vaccina sunt doar cele de la 16 ani în sus, astfel că procentul real este peste 20%. Chiar şi aşa, însă, mult mai puţin decât ar trebui.

„Ar trebui mult mai mult. Este clar, pentru imunizarea în masă, ar trebui să ne apropiem de 50%. Ne raportăm strict la numărul oficial al populaţiei. Ştim foarte bine că nu toţi sunt în judeţul Botoşani, că sunt foarte mulţi plecaţi din ţară. Nu avem o evidenţă efectivă a numărului de persoane care nu sunt în judeţ. Procentul este mult mai mare dacă ne raportăm la populaţia efectivă care locuieşte în judeţul Botoşani”, a spus medicul Monica Adăscăliței, directorul DSP Botoşani.

În al doilea rând în judeţ există, în statistici, şi aproximativ 80.000 de ucraineni şi moldoveni care au buletine de Botoşani. Mare parte dintre aceştia nu locuiesc, însă, efectiv în judeţ, însă numărul lor cântăreşte în statistici.

Medicii de familie ignoră campania de vaccinare

O altă explicaţie pentru aceste cifre extrem de scăzute ar putea fi lipsa de implicare a aproape tuturor medicilor de familie în campania de vaccinare. Reprezentanții Instituției Prefectului și cei ai Direcției de Sănătate Publică (DSP) au organizat o întâlnire cu medicii de familie pe tema campaniei de vaccinare, însă doar trei dintre aceștia au răspuns invitației. Prefectul județului Botoșani, Dan Nechifor, a precizat că i-a invitat pe medicii de familie în număr cât mai mare, pentru a le cere ajutorul în ceea ce înseamnă vaccinarea populației.

De asemenea, dintre cei 160 de medici de familie din judeţ, doar 42 au fost de acord să participe la campania de vaccinare anti-COVID. Ulterior, însă, şi o parte dintre aceştia au spus că nu au personal, nu au circuite sau nu ar avea timp şi pentru vaccinare.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.6 °
75 %
1.6kmh
100 %
vin
2 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
3 °
mar
2 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...