Anchetă de proporții declanșată de procurorii anticorupție în cadrul Serviciului Rutier. Nu mai puțin de 16 polițiști au ajuns în atenția procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție fiind bănuiți de fapte de corupție. Numele acestora nu au fost făcute publice, însă, potrivit unor surse judiciare, în capul listei este un ofițer, comisarul Eduard Iacob, plecat între timp într-o misiune internațională a Uniunii Europene pentru teritoriile palestiniene (EUPOL COPPS). Invitat la sediul DNA Suceava, acesta a revenit în țară, iar miercuri a fost pus sub acuzații.
Imediat ce i s-a adus la cunoștință calitatea de inculpat, el a fost reținut pentru 24 de ore, urmând să petreacă noaptea de miercuri spre joi în arestul poliției de la Inspectoratul de Poliție Județean Suceava. În schimb, soarta celorlalți va fi pecetluită în funcție de probatoriul administrat de procurori.
Eduard Iacob a candidat la șefia Serviciului Rutier
Comisarul Eduard Iacob a activat cel mai mult în cadrul Serviciului Rutier. Pentru o scurtă perioadă de timp, el a ocupat și funcția de șef al Poliției orașului Săveni. În 2017, după pensionarea comisarului șef Ghiorghi Mihai, el a candidat chiar la șefia Serviciului Rutier, iar în 2018 a participat și la concursul pentru funcția de adjunct al Poliției municipiului Botoșani, însă nu a reușit să promoveze niciunul dintre aceste concursuri. Prin urmare, a rămas ca ofițer specialist în cadrul Serviciului Rutier.
20 de percheziţii organizate de procurori
Operațiunea organizată de DNA Suceava a avut loc miercuri dimineață, pe 2 iunie a.c., când zeci de jandarmi, însoțiți și lucrători din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au descins la domiciliile celor 16 polițiști, dar și la sediul Serviciului Rutier, unde au organizat 20 de percheziții. După ce le-au verificat locuințele, suspecții au fost aduși la sediul Poliției, unde le-au fost percheziționate birourile, dar și mașinile de serviciu.
Unul dintre cei percheziționați a fost agentul șef adjunct Ovidiu Pușcașu, din cadrul Serviciului Rutier. În timpul cercetărilor, unii dintre polițiști a solicitat să fie asistat și de un avocat ales. Din acest motiv, la Serviciul Rutier a fost prezent și avocatul Eduard Luca, din cadrul Baroului Botoșani. „În calitate de apărător ales, am participat alături de clientul meu la efectuarea acestei percheziții, la sediul Serviciului Rutier din cadrul IPJ Botoșani, iar în cele ce urmează vom participa la audierea în calitate de suspect a clientului meu la DNA Suceava”, a declarat avocatul Eduard Luca.
Un alt polițist chemat la sediul Poliției Rutiere pentru o serie de clarificări a fost Marius Mitoșeru, unul dintre cei mai vechi agenți din cadrul Serviciului Rutier, al cărui copil a fost botezat de fostul președinte al Consiliului Județean, Florin Țurcanu, trimis la rândul său în judecată de procurorii DNA Suceava pentru fapte de corupție.
Cert este că toți cei percheziționați au fost ridicați și duși la sediul DNA Suceava pentru audieri, soarta acestora urmând să fie decisă în funcție de probele deținute de anchetatori.
Cercetările vizează fapte de corupție
Potrivit unui comunicat de presă emis de DNA, cercetările vizează o serie de suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, fapte comise în perioada iunie – noiembrie 2020. Pe lângă luare și dare de mită, ancgetatorii vorbesc însă și de alte infracțiuni comise de suspecți cum ar fi favorizarea infractorului, falsificarea unor înscrisuri și abuz în serviciu.
În principal, este vorba de clasica șpagă pretinsă de la șoferii surprinși în trafic încălcând normele rutiere. Sumele oscilau între 100 și 400 de lei, și 100 de euro, în funcție de abaterile comise, de la viteză, depășire neregulamentară sau conducere sub influența băuturilor alcoolice. Astfel, cei care doreau să-și păstreze permisul de conducere, trebuiau să „cotizeze”.
Anchetatorii spun că deși unele abateri erau constatate de echipajele care acționau cu radar, operatorii foloseau o metodă ingenioasă prin care reușeau să evite înregistrările video. Din acest motiv, procurorii DNA au verificat și mașinile de serviciu, echipamentele urmând să fie supuse unor percheziții informatice. Astfel, pe lângă o sumedenie de telefoane mobile ridicate în timpul perchezițiilor, anchetatorii au luat și hardisk-urile de la două aparate radar, unul montat pe un VW Polo inscripționat, iar celălalt pe vestitul Logan gri neinscripționat BT 05 VYG.
Deocamdată, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani nu au comentat în niciun fel operațiunea DNA și așteaptă să vadă primele rezultate ale anchetei DNA. În funcție de măsurile dispuse, reprezentanții IPJ Botoșani vor trebui să găsească soluții pentru a asigura personalul necesar astfel încât activitatea Serviciului Rutier să nu aibă de suferit.
Scandaluri similare în alte județe
Cazuri de corupție în rândul polițiștilor au fost descoperite și în alte județe. Un alt scandal a izbucnit la Sibiu, în urmă cu câteva zile, după ce s-a aflat că șoferii erau „iertați” de sancțiuni de către polițiști și puși să sponsorizeze echipa de fotbal a IPJ Sibiu. Polițiștii ar fi cerut și primit mită, de peste 100 de ori, de la șoferii pe care îi prindeau încălcând Codul rutier.
La Suceava, colonelul Florin Timu, aflat la conducerea Serviciul de Protecție Internă, este acuzat că ar fi acoperit corupția de la Serviciul permise din județ, ba chiar i-ar fi informat pe polițiștii despre faptul că sunt în vizorul procurorilor anticorupție. Din grupare făceau parte instructori auto și angajați de la serviciul de Permise, care cereau sume cuprinse între 300 și 6.000 de euro cursanților ce voiau să obțină dreptul să conducă fără să merite. Procurorii au găsit, la perchezițiile din acest dosar, peste un milion de euro, aproape 800 de mii de dolari, dar și sume de bani în lei și lire sterline. Mita era ținută în găleți și lighene.