Poliţiştii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) au organizat o acţiune ca în filme sâmbătă, după ce o femeie a fost sechestrată în casă de propriul soţ.
Astfel, alarma s-a dat în jurul orei 14.30. Iniţial la faţa locului au ajuns un echipaj de poliţie şi unul al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. Odată ajunşi la faţa locului oamenii legii au constatat că situaţia este una gravă, iar în acest context şi-au anunţat superiorii cerând întăriri. Odată dată alarma către locuinţa în care era ţinută captivă botoşăneanca a fost trimis negociatorul SAS, agentul şef principal Ovidiu Apostoaie, dar şi mai multe echipaje de pompieri, ambulanţă, Smurd, poliţie, jandarmi, şi poliţişti din cadrul SAS.
Echipele de intervenţie au stabilit cu femeia un set de coduri verbale, iar negociatorul a fost în permanentă legătură cu femeia care era încuiată în casă. Aceasta a comunicat cu poliţistul printr-un telefon mobil şi a putut să le dea date importante celor din echipa de asalt. „Atipic unor acţiuni de acest fel, soţia nu s-a aflat în niciun moment într-un pericol iminent. Ea s-a aflat în permanentă legătură cu noi”, povesteşte omul care s-a aflat în centrul acţiunii.
Agentul şef principal Ovidiu Apostoaie este negociatorul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani şi face parte din trupele Serviciului de Acţiuni Speciale ale IPJ, cunoscuţi ca şi „mascaţi”. Acesta este negociator din 2017, când a terminat cursurile Institutului de Studii pentru Ordine Publică. În 2020 acesta a făcut și un curs cu FBI pentru negocierea situațiilor de criză, la academia lor din Europa International Law Enforcement Academy (ILEA). Până acum acesta a fost implicat în 12 misiuni ca negociator, printre care s-au numărat cazuri de tentative de suicid, sechestrări şi proteste extreme, din fericire toate încheiate cu succes.
Intervenţie de peste şase ore
Intervenţia de sâmbătă a durat mai bine de şase ore, iar în tot acest timp Ovidiu Apostoaie a încercat să-l determine pe bărbatul încuiat în casă să renunţe la intenţiile sale şi să iasă din apartament. Acesta avea mai multe nemulţumiri, unele legate chiar şi de activitatea poliţiei. În acest context negociatorul i-a chemat la faţa locului pe şefii poliţiei municipiului, poliţiei judeţului şi chiar pe prefectul Dan Nechifor, încercând să organizeze o audienţă pentru ca botoşăneanul să iasă astfel din casă de bună voie.
Având în vedere că bărbatul devenea tot mai agitat, iar la un moment dat a început să ameninţe că va incendia apartamentul, oamenii legii au decis să întrerupă furnizarea cu gaz şi electricitate a apartamentului, pentru a elimina riscul ca bărbatul să încerce să produsă o explozie prin aprinderea gazelor în casă. Bărbatul în cauză suferă şi de o serie de afecţiuni psihice, pentru care avea prescris un tratament, pe care însă nu îl mai urma, iar asta a făcut ca misiunea să fie şi mai dificilă. „Noi am căutat să identificăm cât mai multe dintre scenariile care pot merge rău. Temerea cea mai mare a fost comiterea de suicid în momentul intervenţiei în forţă. Grija noastră a fost salvarea vieţii subiectului pentru că riscul de suicid era destul de mare. Soţia acestuia nu s-a aflat într-un pericol imediat. Nu a fost ameninţată, dar starea psihică a subiectului şi lipsa discernământului acestuia putea schimba situaţia şi de aceea s-a decis intervenţia. Am stabilit cu dumneaei o serie de cuvinte cheie, pe care să le spună, în funcţie de starea psihică a soţului şi dacă ea se simţea în vreun fel în pericol”, a mai spus agentul şef principal Ovidiu Apostoaie.
Mandat cerut de la judecător pentru intervenţia în forţă
Înainte de a demara intervenţia în forţă, „mascaţii” au fost în apartamentul de deasupra celui în care urmau să intre şi au vizualizat modul de aşezare a încăperilor, uşile, precum şi lăţimea holului şi posibile locuri în care ei se puteau expune şi în ce fel, la pătrunderea în apartament.
În paralel, procurorul a formulat către judecătorul de drepturi şi libertăţi permisiunea de a se pătrunde în apartamentul celor doi soţi prin utilizarea forţei. „S-a încercat cam tot ce s-a putut în materie de comunicare cu acesta, dar aceste încercări au eşuat. Având în vedere aceste aspecte, am considerat că se impune intervenţia în forţă în momentul în care toate activităţile care permit aceasta au fost îndeplinite”, a completat reprezentantul SAS.
Oamenii legii au stabilit cu femeia locul în care ea să stea, cât mai departe de soţul ei, în momentul în care primea semnalul că se va pătrunde în forţă, pentru a se reduce cât mai mult riscul ca ea să păţească ceva.
După o aşteptare de aproape şase ore, intervenţia în sine a durat mai puţin de un minut. Ajutaţi de un utilaj special cu aer pneumatic al celor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care a forţat uşa, mascaţii au pătruns în casă şi l-au culcat la pământ pe bărbat, l-au imobilizat şi încătuşat. În acelaşi timp, un jandarm a preluat-o pe femeie din locul în care se stabilise dinainte ca ea să stea, şi a izolat-o într-o cameră, pentru a nu fi expusă niciunui pericol.
După ce a fost scos din casă soţul său a fost transportat la spital unde a fost consultat, iar ulterior a fost internat pe Secţia de Psihiatrie a Spitalului Judeţean. Femeia a primit îngrijiri medicale la faţa locului, însă a refuzat transportul la spital.
Pe numele bărbatului a fost întocmit un dosar penal pentru privare de libertate.