Ancheta declanșată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție în cadrul Serviciului Rutier a generat o situație neașteptată. Perchezițiile au început la ora 6 dimineața, când anchetatorii s-au prezentat cu mandatele la locuințele celor vizați, dar și la sediul poliției, din Zona industrială a municipiului Botoșani. Astfel, după perchezițiile domiciliare, cei vizați au fost urcați în mașini și aduși la sediul Serviciului Rutier, unde le-au fost percheziționate și birourile. Totodată, anchetatorii au dorit să verifice și mașinile de serviciu, care au fost percheziționate și acestea. Ulterior, suspecții au fost transportați la sediul DNA Suceava pentru a da declarații.
Comisar citat dintr-o misiune internaţională
Printre cei invitați la audieri s-a aflat și comisarul Eduard Iacob, aflat într-o misiune internațională a Uniunii Europene pentru teritoriile palestiniene (EUPOL COPPS). Citat de procurorii DNA în urmă cu câteva zile, el a revenit în țară, iar în cursul zilei de astăzi urma să se prezinte la sediul DNA Suceava pentru a da și el o serie de declarații.
Unul dintre cei percheziționați a fost agentul șef adjunct Ovidiu Pușcașu, din cadrul Serviciului Rutier. În timpul cercetărilor, unii dintre polițiști a solicitat să fie asistat și de un avocat ales. Din acest motiv, la Serviciul Rutier a fost prezent și avocatul Eduard Luca, din cadrul Baroului Botoșani.
„În calitate de apărător ales, am participat alături de clientul meu la efectuarea acestei percheziții, la sediul Serviciului Rutier din cadrul IPJ Botoșani, iar în cele ce urmează vom participa la audierea în calitate de suspect a clientului meu la DNA Suceava”, a declarat avocatul Eduard Luca. Potrivit acestuia, cercetările vizează presupuse fapte de luare și dare de mită, în formă continuată.
Descinderi pentru fapte de corupţie
Descinderile DNA au avut loc miercuri, pe 2 iunie a.c., și au fost coordonate de Serviciul Teritorial DNA Suceava. Cercetările vizează o serie de suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada iunie – noiembrie 2020, de către lucrători din cadrul Serviciului Rutier Botoșani.
În total, au fost efectuate 20 de percheziții domiciliare, dintre care una la sediul Serviciului Rutier, iar restul la locuințele unor polițiști, și urmau să fie puse în aplicare 17 mandate de aducere, dintre care 15 polițiști. La audieri, fuseseră invitate însă și alte persoane, în calitate de martori.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.