Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, doctor Horaţiu Suciu, a declarat, sâmbătă, că institutul a reuşit efectuarea celui de-al doilea transplant cardiac din România din acest an şi de după declanşarea crizei pandemice, beneficiarul fiind un bărbat în vârstă de 60 de ani, din județul Botoșani. „Este puţin pentru o ţară ca România, dar ne bucurăm că într-o perioadă în care marea majoritatea eforturilor şi atenţiei este atrasă de pandemia de COVID-19, există timp şi există această dedicaţie a unor echipe pentru a face performanţă. În acest moment, pacientul, care este un beneficiar al transplantului, în vârstă de 60 de ani, din Botoşani, şi care a ajuns în cursul serii precedente în clinica noastră, este într-o stare bună, suntem mulţumiţi de evoluţie şi suntem optimişti asupra evoluţiei în continuare”, a declarat dr. Horaţiu Suciu.
Pacientul era de peste doi ani pe lista de aşteptare a IUBCvT Târgu Mureş şi acest transplant era ultima sa speranţă, din cauza vârstei.
Horaţiu Suciu a mulţumit familiei care a decis donarea cordului şi a îndemnat aparţinătorii unor eventuali pacienţi care ar putea ajunge în astfel de situaţii să fie de acord cu donarea, pentru salvarea altor vieţi.
În cursul nopţii de sâmbătă a avut loc prima prelevare de cord de la Arad: inima unei tinere de 30 de ani, aflată în moarte cerebrală. Echipe mixte de medici din Arad, București, Cluj și Târgu Mureș au prelevat, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, organe esențiale în salvarea de vieți de la o pacientă în vârstă de 30 de ani aflată în moarte cerebrală. Familia tinerei și-a exprimat acordul pentru prelevarea de organe, dorind ca prin durerea lor să aducă alinare altor familii aflate în situații disperate. ”În această noapte, durerea unei familii a făcut posibilă salvarea mai multor vieți. Organele prelevate vor ajunge la pacienți aflați în stare critică în așteptarea unui transplant. Echipele de medici din București, Cluj și Târgu Mureș împreună cu medici arădeni au reușit prelevarea, cu succes, a cordului, ficatului, rinichilor, corneei, condilului și a tendonului. Le mulțumesc tuturor pentru implicare, medicilor din terapie intensivă, neurologilor care ne-au ajutat la stabilirea diagnosticului, asistenților medicali și în primul rând mulțumim familiei pacientei-donatoare care a dorit ca fiica lor să poată salva alte vieți”, a declarat dr. Dana Moț, coordonator Centrul de Prelevare Organe Arad.
Astfel, în vederea transplantului, la Târgu Mureș a plecat cordul, la Institutul Clinic Fundeni – ficatul și corneea, la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal Cluj-Napoca rinichii, iar la Spitalul Clinic Colentina – condilul și tendonul.
Din Arad, la prelevarea de organe au participat, dr. Dana Moț – coordonatorul Centrului de Prelevare Organe Arad, dr. Adrian Crișan și dr. Cristian Nicolescu – membri ai Centrului de Prelevare Organe, medici de gardă din terapie intensivă – dr. Maria Moca și dr. Eliza Geantă, împreună cu asistenți medicali din terapie intensivă.
Dr. Lenuța Timiș, directorul medical al spitalului, care a fost în sala de prelevare pe parcursul intervenției a explicat că a fost o mobilizare extraordinară și o sincronizare perfectă între echipele de medici care au prelevat organele pacientei. „Intervenția a început seara în jurul orei 22.00 și s-a finalizat în dimineață după ora 10.00. Din păcate viața tinerei paciente nu a mai putut fi salvată, iar inima ei va bate de acum într-un alt piept”, a spus medicul arădean.
Transportul a fost asigurat de aeronavă SMURD şi a decurs foarte bine. Cordul a ajuns la două ore de ischemie, după clampaj, operaţia a durat 5 ore şi medicii sunt mulţumiţi de rezultat.
Medicul a subliniat că o astfel de intervenţie presupune un efort considerabil logistic şi de resursă umană, de mobilizare, apreciind că transplantul nu este doar o intervenţie chirurgicală, ci „o stare de spirit a unui întreg colectiv care este decis să facă performanţă”.
„Doctorul Radu Bălău, medic specialist în clinica noastră, a condus această echipă şi (…) a fost o foarte bună organizare, atât din punct de vedere al coordonatorului naţional, cât şi o mobilizare din partea SMURD, care a pus la dispoziţie avionul respectiv, fără de care nu se puteau face aceste proceduri. Este un lucru bun că s-a întâmplat aşa şi este încurajator pentru ceea ce va urma. Bineînţeles că nu este suficient pentru că aceste proceduri trebuie susţinute, şi aici nu mă refer neapărat doar financiar, ci trebuie să existe o încurajare pentru activitatea de transplant, în general, pentru că nu trebuie să uităm, sunt activităţi de excelenţă care, din păcate, se efectuează în prea puţine locuri din ţară”, a declarat Suciu.
Şeful Secţiei ATI din cadrul IUBCvT Târgu Mureş, doctorul Sorin Paşcan, a precizat că intervenţia chirurgicală a decurs bine, dar e nevoie de timp pentru un rezultat sigur.
„Nu vreau să mă hazardez în a spune mai multe pentru că bolnavul e abia ieşit din sala de operaţie, dar lucrurile au decurs normal până acum şi avem toate motivele să rămânem optimişti în continuare”, a spus Paşcan.