Actrița Teatrului „Mihai Eminescu” din Botoșani, Alexandra Vicol, a fost nominalizată la Gala Premiilor UNITER pentru cea mai bună actriţă în rol principal pentru rolul Fundă din spectacolul „Portugalia” de Zoltán Egressy, regizat de Vladimir Anton. Această nominalizare este o premieră pentru Teatrul „Eminescu”.
„Am primit vestea într-un mod surprinzător, neașteptat. Nici acum nu realizez. Aceasta, o să fiu sinceră, mă măgulește, adică, eu sunt nominalizată, înseamnă foarte mult atât pentru mine ca actriță cât și pentru teatru. Este prima nominalizare din istoria teatrului, a mai fost Costică Adam, un premiu special. Faptul că am fost nominalizată la Premiile UNITER este foarte important, pentru că astfel se aude că există teatru la Botoșani, că se face, indiferent de toate controversele, cum ar fi că suntem la Casa Tineretului, dincolo de toate, se face teatru, asta contează”, a declarat actrița botoșăneancă, Alexandra Vicol.
„Este un moment de vârf al teatrului prin Alexandra Vicol”
Și directorul Teatrului „Mihai Eminescu”, Traian Apetrei, a transmis că această nominalizare reprezintă o premieră și, astfel, este un moment de vârf pentru instituție.
„Este de prețuit performanța actoricească a Alexandrei în sine, dar și faptul că a lucrat cu o echipă, regizorul fiind din afară, ca să zic așa, cu o altă viziune decât cea care era consacrată până acum la teatrul Eminescu în care regizorii veneau cu o viziune fixă. Aceasta este într-adevăr prima nominalizare, este un semn că și noi de aici de la capătul lumii, totuși, însemnăm ceva în teatrul românesc. A mai existat un premiu special pentru Constantin Adam pentru întreaga activitate, dar aceasta este prima ridicare la acest rang. E un moment de vârf al teatrului prin Alexandra Vicol”, a declarat Traian Apetrei.
Alexandra Vicol este actriță a teatrului „Eminescu” din Botoșani din 2012, unde a fost distribuită în numeroase spectacole.
Gala Premiilor UNITER este unul dintre cele mai importante programe ale Uniunii, inițiat și coordonat de Ion Caramitru. Aceasta se desfășoară anual, încă din 1991, acordând distincțiile Uniunii pentru fiecare an calendaristic încheiat. Decernarea premiilor se face după principiul nominalizărilor stabilite de un juriu de selecție. Dintre aceste nominalizări, un alt juriu decide, în seara Galei, prin vot secret, câștigătorul fiecărui premiu.