Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoșani are o nouă conducere, pentru o lună. Anunțul a fost făcut de către prefectul Dan Nechifor, în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural de astăzi.
Funcția de director general interimar va fi ocupată de Alina Mustiață, cea care până acum se ocupa de contractările făcute de CAS Botoşani.
Postul de director general a fost scos la concurs pentru a doua oară, iar Alina Mustiață a fost numită cu titlu de interimat până la finalizarea procedurii. Alina Mustiață a ocupat în cadrul CAS și funcția de director executiv relații contractuale.
Casa de Asigurări de Sănătate Botoșani a fost condusă până acum de Carmen Nicolau, care a ieșit la pensie.
Demitere în masă în urmă cu un an
În urmă cu un an, conducerea CNAS a emis o decizie prin care a schimbat din funcție toți președinții directori generali ai caselor județene de asigurări de sănătate, inclusiv la Botoșani. Ulterior, Curtea Constituțională a României a intervenit asupra actului normativ prin care s-a produs schimbarea celor 40 de directori, pe principiul neconstituționalității. Concursul, care urma să aibă loc în iunie 2020, a fost astfel suspendat și organizat din nou la începutul lunii mai.
La Botoşani, candidații care și-au depus dosarele au fost Mirela Saucă, consilier județean PNL, care este chimist de profesie, Cristina Bahrin, economist, membră PNL și fost director al Spitalului de Pneumoftiziologie și Veronica Andronachi, care este în prezent chiar directorul economic al CAS Botoșani. Niciuna dintre cele trei nu a reuşi, însă, să obţină o notă de trecere. După anunţarea rezultatelor Mirela Saucă şi Cristina Bahrin, ambele membre PNL Botoşani au depus contestaţie. Iniţial Mirela Saucă obţinuse 61 de puncte, iar după contestaţie a mai primit 20 de sutimi, nota finală fiind 61,20. În cazul Cristinei Bahrin, însă, nota de după contestaţie a fost mai mică decât cea iniţială. Astfel, acesta obţinuse 57,30 de puncte, iar după contestaţie nota a scăzut la 53,20. Pentru a trece de prima etapă a concursului candidatele trebuiau să obţină minim 70 de puncte.
Pentru că doar cinci dintre posturile din întreaga ţară au fost ocupate, CNAS a anunțat că va relua procedura de concurs pentru ocuparea posturilor rămase vacante până când toate funcțiile de director de CAS-uri din teritoriu vor avea ocupanți.
Carmen Nicolau a fost unul dintre cei mai longevivi directori de instituţii publice din judeţ, fiind la conducerea CAS mai bine de 12 ani. Aceasta nu s-a înscris, însă, la concurs.