spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTContre între edili de la auditul extern care va fi făcut la...

Contre între edili de la auditul extern care va fi făcut la Locativa

În şedinţa de ieri a deliberativului local, primarul Cosmin Andrei şi fostul primar Cătălin Flutur, consilier municipal, s-au contrat pe tema realizării unui audit extern la societatea Locativa. Acest audit ar urma să stabilească dacă la vânzarea locuinţelor de către Locativa au fost respectate prevederile legale. Cătălin Flutur a declarat că este de acord cu acest demers, însă are un semn de întrebare în legătură cu rezultatul acestuia şi dacă va fi cineva pus la plată, „pentru că se împarte pe cei care vor vota”.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Andrei Amos, consilier PNL, a întrebat care este costul auditului pentru ca aleşii locali să ştie cu cât pot „împovăra populaţia municipiului Botoşani, pentru că sunt bani pe care trebuie să-i plătească primăria”.

„S-au vândut apartamente care trebuiau să fie administrate de către Locativa”

Cred că ceea ce ar trebui să ne preocupe este ceea ce s-a întâmplat cu apartamentele pe care trebuia să le gestioneze Locativa şi le-a gestionat aşa de bine încât le-au vândut. Deci este o diferenţă clară între administrarea apartamentelor şi vânzarea lor, aşa cum s-a făcut pentru că nu putem nega acest lucru. Tocmai asta verifică un audit extern şi vine cu rezultatul în faţa dumneavoastră. Această ameninţare pe care mereu o aruncaţi că vor răspunde consilierii, păi nu mai facem nimic, nu mai votăm nimic pentru că îi ameninţaţi că vor răspunde şi muşamalizăm lucrurile sau încercăm să le ascundem. Eu vă spun sigur că s-au vândut apartamente care trebuiau să fie administrate de către Locativa şi acest lucru nu trebuia să se întâmple”, a răspuns Cosmin Andrei.

Potrivit edilului, prin acest demers se doreşte să se afle câte apartamente s-au vândut, la ce cost, în ce perioadă şi cum vor putea fi recuperate. Auditorul va fi stabilit printr-o procedură de selecţie. „Întrebarea este cum recuperăm locuinţele din Centrul Istoric, să le dăm altă destinaţie pentru că ceea ce se întâmplă acolo nu este în regulă, mă refer la Centrul Istoric. La Locativa ştim deja cum stau lucrurile”, a spus Cosmin Andrei.

„Nu aveţi decât să-l faceţi”

În replică, fostul primar a arătat că locuinţele de stat s-au vândut începând cu anul 1990 în baza unor legi speciale, aplicate de către structurile care s-au ocupat de locuinţe, începând cu IGO până la Locativa Botoşani.

Ar trebui să faceţi o extindere, până în anii ’90 şi să ne întrebăm dacă aţi avea dreptate, cum s-au vândut peste 30.000 de locuinţe în Botoşani şi câteva mii de case. Eu am spus, tocmai de asta sunt absolut de acord să se facă un audit, că am auzit de atâtea ori această discuţie. Indiferent ce am spune noi, nu aveţi decât să-l faceţi. La apariţia Codului Administrativ, în 2019, am luat decizia să schimbăm regulamentul prin care Locativa a fost împuternicită să administreze aceste spaţii. De la apariţia Codului Administrativ vă garantez că nu s-a mai vândut nicio locuinţă”, a explicat Cătălin Flutur.

Auditul vizează modul în care s-au vândut locuinţele din Centrul Vechi

Cosmin Andrei a intervenit din nou făcând trimitere la Legea locuinţei din 1995 care reglementează cum se puteau vinde locuinţele din clădirile monument istoric din Centrul Vechi, reamintind că regulamentul Locativa a fost modifica la iniţiativa lui, nu că a apărut Codul Adminsitrativ. Practic, auditul vizează modul în care s-au vândut locuinţele din Centrul Vechi şi din clădirile de patrimoniu.

Eu am solicitat să stopăm acest fenomen să nu se mai vândă nimic, aşa cum hotărăşte Locativa, cu contracte semnate în birou. Nici unul dintre aceste contracte nu s-a perfect în formă autentică şi nu sunt intabulate. Şi nici nu vor putea fi intabulate pentru că apartamentele sunt vândute de un administrator care nu avea calitatea să le vândă, chiriaşul nu avea calitatea să le cumpere. Acesta este motivul auditului. Şi eu vreau doar să corectăm, să recuperăm aceste locuinţe şi vom deschide procese în urma auditului dacă se va confirma că acest lucru s-a întâmplat într-un mod nelegal.

Vom deschide procese în instanţă să recuperăm imobilele. Întrebarea este cine îi despăgubeşte pe acei oameni care au plătit, sume derizorii, repet, 10.000 de euro, 40.000 – 50.000 de lei, în rate, dar s-au plătit nişte bani. Acolo este un semn de întrebare”, a spus Cosmin Andrei.

Din proiectul de hotărâre, a mai arătat Cătălin Flutur, reiese că auditul vizează toate locuinţele administrate de Locativa. „Există un set de legi speciale care sunt peste Codul Civil, în baza cărora s-au vândut aceste locuinţe şi v-am spus atât de Locativa cât şi de celelalte structuri. Sunt patru tipuri de locuinţe, patru tipuri de legi care vorbesc despre modul în care se vând locuinţele. Este clar că vorbiţi de Locativa, dar întorceţi-vă în timp că nu s-au vândut numai de Locativa şi în baza unor legi”, a mai afirmat Cătălin Flutur.

Cosmin Andrei a fost cel care a pus punct discuţiei, arătând că, în condiţiile în care se dorea vânzarea locuinţelor, era necesară aprobarea unei hotărâri în CL prin care Locativa să fie împuternicită să le vândă.  „Eu îmi doresc să nu fie nicio greşeală acolo, dar dacă este, vom face toate diligenţele să recuperăm apartamentele”, a concluzionat Cosmin Andrei.

Proiectul a întrunit 13 voturi pentru (11 consilieri PSD, doi consilieri USR – PLUS), Eugen Ţurcanu (PNL) şi Liviu Toma (PRO România) s-au abţinut de la vot, iar ceilalţi opt consilieri liberali au votat împotrivă.

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
ninsoare ușoară
1.7 ° C
1.7 °
1.6 °
95 %
5.7kmh
100 %
vin
1 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...