sâmbătă, decembrie 21, 2024
AcasăPrima PaginăFurtună la NovaApaserv. Directoare economică acuzată pentru problemele financiare ale societăţii (video)

Furtună la NovaApaserv. Directoare economică acuzată pentru problemele financiare ale societăţii (video)

Operatorul de apă din județ continuă să fie pe un butoi de pulbere din cauza datoriilor, iar activitatea societății Nova Apaserv generează reacții dure în Consiliului Județean (CJ). S-a întâmplat și în ședința ordinară a CJ de ieri, 26 mai a.c., când consilierul județean PSD, Sergiu Marian, a avut un discurs fulminant și extrem de critic la adresa directorului economic al societății Nova Apaserv, Marcela Daniela Jîtarașu.


Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.

Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro

*Baza legală poate fi consultată AICI.


Considerând-o direct răspunzătoare de situația critică în care a ajuns firma din punct de vedere financiar, Sergiu Marian a reacționat virulent în momentul în care conducerea CJ a supus la vot modificarea priorităților privind utilizarea banilor de la ultima majorare a capitalului social al operatorului de apă, Nova Apaserv având nevoie urgentă de bani pentru a putea achita ratele către BERD.

„Doamna director economic este de foarte mulți ani în acest compartiment și în compania aceasta și văd că dumneaei a făcut acest raport privind majorarea capitalului. Nu știu care au fost rațiunile care au stat la baza raportului, dar de 11 ani de zile, doamna director, eu votez majorarea de capital la Nova Apaserv”, i-a reproșat Sergiu Marian, unul dintre cei mai vechi consilieri județeni. Iar tirul a continuat preț de câteva minute, interval în care Sergiu Marian a venit cu un noian de nemulțumiri, care păreau fără sfârșit.

„Împărtăşesc ideea domnului consilier Iliuță (n.r. – Viorel Iliuță PNL) că managementul este prost – dezastruos. Dar doamnă, la oameni noi, la vremuri noi,  dumneavoastră aceeași. Nu știu care a fost raționamentul – directori au fost domnul Cîrlan, a fost Albert, a fost Petrușcă, dumneavoastră ați rămas. Ca om angajat, ca specialist, dumneavoastră nu ați tras niciodată de urechi Consiliul de Administrație, cei care vin vremelnic (…) Dumneavoastră, în fișa postului, aveți niște sarcini prin care trebuie să atrageți atenția celorlalți. Nu știu dacă ați făcut-o. Întotdeauna, directorii operaționali au venit plini cu vorbe, dar fapte deloc. Salarizare, index, bani, cotă variabilă, dar nu am auzit niciodată – <<Noi, directorii, renunțăm la cota variabilă datorită managementului nostru defectuos>>. Niciodată”, a reproșat tăios consilierul PSD.

„Noi suntem vremelnici, iar dumneavoastră veșnică”

Tirada a continuat sub ochii membrilor CJ, care nu erau obișnuiți cu astfel de luări de poziție directe. „Iertați-mă, nu sunt specialist în economie – eu văd doar fapte. Dumneavoastră veniți cu mâna în întâmpinație către Consiliul Județean, unde repet noi suntem vremelnici, iar dumneavoastră veșnică, și solicitați. Ce solicitați? Majorare. Dumneavoastră știți că banii ăștia care merg spre majorare, cu managementul defectuos, se pot duce în altă parte?”, a punctat Sergiu Marian, care a adăugat că încă de la înființare operatorul de apă a intrat într-un tăvălug al datoriilor.

„Dumneavoastră, doamna director, dar și ceilalți directori de acolo, luați așa – bani de la cetățeni de pe canalizare, meteo, de la Consiliul Județean, mai văd în spațiul public și de la Guvern – dar dumneavoastră ce faceți? (…) Uitați-vă peste tot, unde vreți dumneavoastră – presiune la apă nu, țevi sparte, apa curge, orașul este devastat…Dumneavoastră nu urmăriți deloc…nu știu ce urmăriți acolo – sediu nu aveți, metrologia nu aveți pentru că o fac firmele străine, nu aveți nimic. Dar salariile sunt. Pe măsură”, a conchis Sergiu Marian, care a adăugat ca va cere o situație pentru a vedea exact de câte ori a fost majorat capitalul social de la Nova Apaserv și cu ce sume.

Pusă la zid, Marcela Daniela Jîtarașu nu a avut nici o reacție și nici nu a venit cu o serie de precizări.

Consilierii liberali nu au validat rezultate financiare înregistrate de Nova Apaserv în 2020

Răbufnirea lui Sergiu Marian a venit după ce inclusiv consilierii județeni liberali au anunțat că se abțin de la vot pentru validarea rezultatelor financiare înregistrate de operatorul de apă în anul 2020.

„Din analiza făcută, consilierii județeni PNL consideră că situațiile financiare aferente anului 2020 nu reflectă o stare de lucruri normală. Chiar dacă nu am lua în calcul procesul pierdut la Curtea de Arbitraj, care a dezechilibrat cash-flow-ul companiei, rezultatele financiare obținute de operatorul care deține monopolul apei de apă și a apei uzate din județ sunt mai mult decât modeste.

Dacă noua conducere a Consiliului Județean nu ar fi amânat din motive electorale actualizarea tarifelor în trimestrul IV al anului 2020 și vărsarea la timp a sumelor cuvenite în contul majorării de capital aprobate în prima parte a anului trecut, prin hotărârea CJ, situațiile financiare prezentate astăzi ar fi fost mai bune, dar nu cum ar fi trebuit să fie. Noi considerăm că managementul operatorului este responsabil de starea de fapt și în consecință pentru rezultatul obținut”, a spus Viorel Iliuță, care a adăugat că lipsa unei restructurări a activității și a așezării companiei pe baze sănătoase era previzibilă, și că ineficiența operatorului de apă nu poate fi acoperită la nesfârșit de majorări de tarife și de majorări de capital din partea acționarilor.

„Dacă vă veți uita cine plătește și una și alta, veți constata că cetățeanul botoșănean o face fie sub forma de plată a tarifelor, fie sub formă de impozite și taxe”, a spus Viorel Iliuță, care a adăugat că speră ca viitorul Consiliu de Administrație, care va fi selectat, va lua decizii înțelepte și va solicita noii conduceri executive reforme.

„Suntem chemați să strângem cioburile făcute de alții”

Tirul luărilor de poziție a continuat cu o intervenție a președintelui CJ, Doina Federovici, care i-a taxat pe liberali susținând că, deși s-a solicitat inițierea unui proiect de hotărâre de guvern prin care să se aloce aproape două milioane de euro operatorului de apă, din fondul de rezervă al Guvernului, această inițiativă nu a ajuns să fie dezbătută în Executiv.

„Suntem chemați să strângem cioburile făcute de alții. Cu puțin timp în urmă am fost acuzați că, în timp ce premierul și-a manifestat disponibilitatea de a ajuta cu bani Nova Apaserv, noi suntem prea orgolioși să cerem ajutorul Guvernului. Acest lucru este un fals. Noi am inițiat, alături de domnul prefect, un proiect de hotărâre, dar, în ciuda promisiunilor și declarațiilor făcute de parlamentarii liberali, proiectul nu a intrat pe ordinea de zi a ședințelor de Guvern nici săptămâna trecută, nici săptămâna aceasta și nici acum două săptămâni și în consecință niciun leu nu a ajuns în conturile Nova Apaserv”, a spus Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

Vot pentru reducerea numărului de membri în CA

Dincolo de toate aceste războaie, consilierii județeni au aprobat în unanimitate hotărârea privind Avizarea profilului Consiliului de Administrație al Societății Nova Apaserv, a profilului candidatului pentru poziția de membru în consiliu și acordarea unui mandat special reprezentantului Județului Botoșani în Adunarea Generală a Acționarilor societății Nova Apaserv.

În acest context, președintele CJ a anunțat că a ținut cont de propunerea liberalilor, viitorul Consiliu de Administrație al Nova Apaserv urmând să fie redus de la șapte membri, cât are în prezent, la cinci. De asemenea, s-a demarat procedura de achiziție a unui expert în resurse umane, care să participe la selecția viitorilor membri din CA. Astfel, din noul Consiliu de Administrație ar urma să facă parte doi funcționari publici, care vor trebui să fie economiști sau juriști, iar ceilalți trei vor trebui să fie specialiști din domeniul utilităților publice.

CJ a demarat deja procedura de selecţie a noilor administratori

Schimburile de replici au venit în contextul în care mandatul actualului Consiliu de Administrație se va încheia luna viitoare, iar CJ a demarat deja procedura de selecție a viitorilor administratori. În prezent, structura actuală a CA-ului este formată din Doru Constantin (PSD) președinte, Gabriel Atudoroae (ALDE), Mihaela Bâlbă (ALDE), Andrei Beilic (PSD), Narcis Ștefan (Pro România), Gabriel Apotrosoaei (PNL) și Daniel Tupiluș (PNL) – membru.

Primii patru, care sunt de fapt ultimii nominalizați de CJ ca membri în CA, vor avea mandatul provizoriu valabil pe patru luni, adică până pe 5 august a.c., în timp ce ultimii trei, care sunt și cei mai vechi membri ai CA, au mandatul valabil până pe 30 iunie a.c.

Practic, primii patru vor trebui să asigure conducerea operatorului de apă pe durata verii, până la data finalizării procedurii de selecție și numire a noilor administratori. Astfel, dacă procedurile de selecție se vor prelungi, și mandatul provizoriu al acestora se va prelungi automat, până la maximum 6 luni. Prin urmare, în tot acest interval apele vor fi destul de tulburi în cadrul operatorului de apă, care va trebui să se descurce și să rămână pe linia de plutire, în ciuda datoriilor pe care le înregistrează.

Societatea Nova Apaserv a ajuns într-o situație critică încă de anul trecut. Obligată să plătească 7,2 milioane de lei către Aquaterm, în urma unui proces, societatea s-a ales cu conturile blocate de către executorii judecătorești. Cu datorii și către principalii furnizori, operatorul de apă riscă să ajungă în situația de a nu mai putea asigura serviciile.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
0.6 °
-0 °
90 %
2.7kmh
94 %
sâm
1 °
Dum
4 °
lun
2 °
mar
6 °
mie
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Așa e țara: se descurcă fiecare cum poate.

EDITORIAL

PSD, prin Marcel Ciolacu, mai face o „românească” și pozează într-o mimoză ofensată, aruncând guvernarea cât colo după ce „răii” de dreapta i-au jignit....

EPIGRAMA ZILEI

Lumea-i atât de dezvoltată Încât - susțin cei de la NASA - Aia în negru îmbrăcată Vine de-acum cu ... motocoasa! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...