Mai multe firme care livrează masa caldă persoanelor vârstnice defavorizate și celor fără adăpost au fost verificate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în cadrul unui amplu control dispus de Instituția Prefectului Județului Botoșani. În urma verificărilor, care au avut loc săptămâna trecută, au fost descoperite mai multe nereguli, iar inspectorii sanitar-veterinari au dispus zeci de măsuri.
„Au mai fost controlate 41 de unități care sunt înscrise în lista Edenred. La aceste 41 de unități au fost aplicate 13 amenzi în valoare de 130.000 de lei”, a precizat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, prefectul județului, Dan Nechifor. Printre deficiențele constatate figurează abateri de la normele privind igienizarea spațiilor și a ustensilelor de lucru folosite, depozitarea produselor și compartimentarea spațiilor. Totodată, bonurile fiscale emise pentru produsele livrate în cadrul programului nu cuprindeau sintagma „masă caldă” și nu exista o evidență cu trasabilitatea beneficiarilor. În urma abaterilor descoperite, echipele de control au dispus confiscarea a 491 de kilograme de produse în valoare de peste 6.300 de lei. „S-au găsit și două unități, două întreprinderi individuale, care, deși erau înscrise în listă, din autorizațiile de funcționare nu reieșea faptul că pot prepara produse alimentare tratate termic”, a adăugat prefectul Dan Nechifor, prefect.
În total, în județul Botoșani ar exista circa 12.000 de beneficiari ai programului „masa caldă”, iar numărul firmelor interesate să vândă mâncare gătită nevoiașilor a ajuns la aproape 400. Dintre cei aproape 12.000 de beneficiari din Botoșani, circa 240 de persoane sunt fără adăpost, iar cea mai mare parte o reprezintă persoane levârstnice cu venituri mai mici sau egale cu suma de 800 de lei, atât cât este valoarea indemnizației sociale pentru pensionari. Valoarea lunară încărcată pe card de către Ministerul Finanțelor Publice, pentru o persoană este de 180 de lei, beneficiarul putând să achiziționeze mâncare de maxim 40 de lei într-o singură zi. Beneficiarul poate completa însă suma cu banii proprii, dacă doreşte o comandă peste această valoare.
Acordate din toamna anului trecut, cardurile sociale pentru masa caldă au ajuns să facă obiectul unei anchete penale. Cercetările au fost declanșate după ce au apărut mai multe informații conform cărora cardurile ar fi fost tranzacționate ilegal. Dosarul este în lucru la Serviciul pentru Investigarea Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.