Municipalitatea botoşăneană va acorda în acest an Premiul Naţional de Istorie „Nicolae Iorga”. Pentru anul în curs, valoarea propusă a acestui premiu este de 5000 de lei net. Mecanismul de acordare a distincţiei are la bază Regulamentul aprobat în anul 2003, care prevede că acest premiu este primit de un cercetător din domeniul ştiinţelor umaniste care, prin lucrările şi prin activitatea sa, s-a dedicat studiului personalităţii şi operei istoricului Nicolae Iorga. Partenerul municipalităţii în acest demers este Asociaţia Culturală „Nicolae Iorga”, condusă de muzeograful Violeta Damaschin.
Pe 14 mai 2021, conducerea Asociaţiei „Nicolae Iorga” a comunicat municipalităţii că juriul a desemnat un câştigător. Câştigătorul din acest an este Andrei Pippidi, fiul istoricului Dionisie M. Pippidi și nepotul prin mamă al lui Nicolae Iorga. Andrei Pippidi este editor al operei bunicului său.
Câştigătorul donează partea financiară a premiului Asociaţiei „Nicolae Iorga”
„Stăruinţa cu care Primăria Botoşani s-a deprins să celebreze aniversări legate de amintirea celui mai celebru fiu al oraşului a păstrat şi tradiţia de a acorda cu acest prilej un premiu pentru câte o recentă lucrare cu acest subiect. Consiliul ştiinţific pe care-l reprezint îmi face cinstea de a mă distinge pentru a doua oară. Volumul reţinut este <Nicolae Iorga. Jurnalul ultimilor ani 1938 – 1940. INEDIT, ediţie îngrijită, introducere şi note de Andrei Pippidi, Humanitas, Bucureşti, 2019>. Îmi îngădui să menţionez că accept alegerea numai pentru a dona suma ce mi s-ar cuveni Asociaţiei <Nicolae Iorga> din Botoşani, care îşi continuă activitatea rodnică îndreptată spre întărirea memoriei istoricului, de la naşterea căruia stau să se împlinească 150 de ani”, a transmis Andrei Pippidi edililor botoşăneni.
Premiul Naţional “Nicolae Iorga” este acordat de Primăria Botoșani. Conform regulamentului de acordare, ceremonia de decernare are loc la aniversarea, sau comemorarea lui Nicolae Iorga, în cadrul unui program de manifestări culturale organizate de Asociația Culturală “Nicolae Iorga”, în parteneriat cu instituții culturale locale și în colaborare cu institutele de istorie ale Academiei Române din Iași, București, Cluj.