Unul dintre cele mai clare semne ale reducerii restricţiilor este aglomeraţia cu care se confruntă Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean „Mavromati”. Astfel, nu mai puţin de 600 de pacienți au ajuns la UPU în doar 4 zile, o treime dintre aceştia fiind în doar 24 de ore, luni. De la bătuţi, înjunghiaţi, accidente rutiere sau băuţi, medicii s-au simţit din nou ca pe timpuri, pe front.
Potrivit medicului Monica Adăscăliței începând din weekend, UPU Botoșani a devenit extrem de aglomerat, chiar mai mult ca în cele mai aglomerate zile de dinaintea pandemiei. Astfel, de vineri până luni, pe uşile de la UPU au trecut 600 de pacienți. 306 în primele trei zile şi nu mai puţin de 204 în doar 24 de ore, de luni până marţi dimineaţă. „Au apărut accidentele post consum de alcool, pacienți înjunghiați, tentative de suicid tot după consumul de alcool, bătăi. Unitatea de Primiri Urgențe este arhiplină de sâmbătă încontinuu. Revenim la perioada de dinaintea pandemiei”, a declarat Monica Adăscăliței, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoșani.
Protocoale greoaie din cauza pandemiei
Din acest motiv, cadrele medicale susțin că actul medical este îngreunat, mai ales în contextul în care, din cauza pandemiei, trebuie respectate anumite protocoale. „Noi încă suntem dependenți de a efectua criterii de selectare: a avut Covid, nu a avut Covid, a fost vaccinat, nu a fost vaccinat. Sunt perioade de timpi întregi morți. În momentul când de la 150 ajungi la 250 de cazuri vă închipuiți ce este acolo”, a precizat medicul primar Iulian Preda, chirurg Spitalul Județean Mavromati.
Și nu puține ori apar nemulțumirile din partea botoșănenilor ajunși la spital. „Apoi respectivii prezentați în sistemul de urgență sunt și nemulțumiți pe motiv că nu sunt băgați în seamă sau că nu se produce un anumit lucru la timp. El se produce, numai că se produce în parametri de pandemie”, a mai spus chirurgul Iulian Preda.
Din acest motiv, medicii fac din nou apel către botoșăneni, să vină la spital doar dacă au o „urgență reală”.