spot_img
vineri, noiembrie 22, 2024
HomeLocal BTFilmările pentru ecranizarea prozei ziaristului Viorel Ilișoi au ajuns la final

Filmările pentru ecranizarea prozei ziaristului Viorel Ilișoi au ajuns la final

Filmările pentru metrajul mediu „Elixirul”, un film după proza ziaristului botoșănean Viorel Ilișoi, au ajuns la final. Județul Botoșani a servit drept platou de filmare pentru producția ce este inspirată din povestea de viață a bunicului ziaristului. Filmările au avut loc în mai multe localități din județ printre care se numără Ringhilești, Guranda, Coștiugeni, Trușești și Ungureni.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Filmul este regizat de Nicolae Mărgineanu, iar actorii principali sunt Doru Ana, în rolul lui Tătuța, Maria Ploae, în rolul Mămuței, și Teodor Suditu, care îl va interpreta pe Viorel Ilișoi în adolescență.

„În aproximativ trei săptămâni va fi finalizată, filmările s-au încheiat, mai sunt ultimele retușuri, aspecte tehnice. Voiam să filmăm la noi pentru autenticitate, având în vedere că acțiunea din proză se desfășoară în comunele din Botoșani”, a declarat Viorel Ilișoi.

Botoşăneanul susţine că a fost o adevărată surpriză propunerea din partea regizorului Nicolae Mărgineanu ca proza lui să fie ecranizată. „Am primit un telefon de la marele regizor Nicolae Mărgineanu, care mi-a propus această idee de ecranizare a prozei. Este ceva ce n-am visat, ca Nicolae Mărgineanu, care este un regizor atât de mare, să fie interesat de opera mea și să-și dorească să o aducă pe ecrane”, a spus Ilişoi.

Viorel Ilișoi este un vechi urmaș a lui Creangă”

Regizorul susţine că ideea ecranizării „Elixirului tinereţii” i-a venit după ce fiul său, „care nu obişnuieşte să citească”, i-a povestit într-o zi despre această lucrare.

„Am citit și eu și m-a convins de la început. Proza este povestită cu umor de către Viorel Ilișoi, are originalitate, este foarte convingătoare. Ba mai mult, aș putea spune că Viorel Ilișoi este un vechi urmaș a lui Creangă, pe care îl admir foarte mult. Cred că așa ar fi scris Creangă în zilele noastre. Este un lungmetraj mediu care va dura 37 de minute”, a spus Nicolae Mărgineanu.

Filmări marcate de ghinioane

În spatele filmărilor se ascunde o adevărată poveste. Astfel, acestea au fost urmărite de o serie de ghinioane. Nicolae Mărgineanu spune că „de patru ori am fost prin satele din Botoșani, am ales copacul, și alte elemente care se regăsesc în carte. Tot timpul intervenea ceva. Aceasta a fost a patra încercare”.

Viorel Ilişoi povesteşte că prima încercare de a filma a eșuat din cauză lipsei de zăpadă. Astfel, acţiunea din proză se petrecea pe timp de iarnă, pe un ger siberian, însă, din cauza condiţiilor meteo „necorespunzătoare” s-a impus modificarea scenariului.

După ce s-a rezolvat „problema” zăpezii, actorul principal s-a îmbolnăvit, iar cel care i-a luat locul a trebuit  să învețe replicile în mașină, în drumul dinspre București spre Botoșani. Scenariul a fost modificat și în ceea ce privește scena în care se sugerează înmormântarea, fiind prezente mai puține persoane din cauza pandemiei.

Întrebat despre așteptările pe care le are de la film, ziaristul a spus că „nu am așteptări foarte clare având în vedere că este prima dată, dar bineînțeles, ca autor al poveștii îmi doresc ca opera să fie apreciată de către public. Este un film artistic, se prezintă o poveste emoționantă. Am fost și consilier artistic. Tind să cred că va fi apreciată prin prezentarea acestor elemente de autenticitate. Filmul este inspirat din fapte reale”.

Nicolae Mărgineanu a spus că este curios de cum va fi primit filmul de către public, precizând că este o tragicomedie povestită cu mult umor. „Sperăm să transmitem emoția prin intermediul actorilor. Îmi doresc ca acest film să fie prezentat și la festivaluri, astfel crește și șansa de a fi vândut filmul”, a declarat Nicolae Mărgineanu.

Cel mai probabil filmul va fi prezentat publicului în toamnă.

SURSĂ FOTO: FACEBOOK/ Viorel Ilişoi

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.7 °
94 %
1.8kmh
100 %
vin
3 °
sâm
1 °
Dum
1 °
lun
4 °
mar
3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Multă lume încă nu s-a hotărât cu cine votează. O fi din cauza ofertei bogate.

EDITORIAL

Cu stupoare constatăm în aceste zile că în mizerabila „Ciorbă” (am făcut referire la Vladimir Ciorbă, soțul pesedistei Laura Vicol, unul din creierele acestei...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...