Consiliul Județean Botoșani va trebui să asigure găzduirea tuturor viețuitoarelor în cazul cărora polițiștii de la Protecția Animalelor au dispus ordine de plasare în adăpost. Obligația este prevăzută în toate actele normative privind protecția animalelor, iar CJ Botoșani a demarat deja procedurile pentru intrarea în legalitate. Soluția care se întrevede este încheierea unor contracte de prestări servicii cu diferite organizații de profil care dețin astfel de centre, ori cu grădini zoologice, acvarii publice și centre de reabilitare sau îngrijire pentru animalele din fauna sălbatică.
Serviciile acordate animalului aflat în pericol și plasat în adăpost constau în capturarea, preluarea, ridicarea, după caz, a animalului aflat în pericol, asistența veterinară de urgență, inclusiv intervenția chirurgicală, transportul, deparazitarea, vaccinarea și controlul bolilor identificate, dacă este cazul, conform legislației sanitar-veterinare, cazarea și hrănirea animalului pe perioada adăpostirii acestuia. Pentru toate acestea, CJ a elaborat deja un regulament de organizare și funcționare al serviciului public de adăpostire a animalelor aflate în pericol pe raza județului Botoșani, care va fi supus dezbaterii în ședința ordinară convocată pentru data de 26 mai a.c.
Ulterior, în funcție de decizia care va fi adoptată de consilierii județeni, reprezentanții CJ vor trebui să demareze procedurile de licitație pentru achiziția serviciilor de profil., instituția urmând să deconteze cheltuielile suportate de către entitățile cu care vor fi încheiate contractele, conform tarifelor stabilite și aprobate, în condițiile legii. Lista cu prestatorii de servicii ar urma să fie făcută publică pe site-ul CJ, cu toate informațiile privind datele de contact. Totodată, CJ va publica și lista cu animalele care fac obiectul ordinelor de plasare în adăpost, în scopul restituirii acestora către deținători.
Polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor Botoșani au emis deja două ordine de plasare a animalelor într-un centru veterinar, iar la începutul acestei luni au preluat și 10 căței de la locuința unei vârstnice din Răchiți, care nu mai avea puterea să-i îngrijească.