Magistrații din județul Botoșani solicită noului Parlament reglementări urgente privind examenele de admitere în magistratură şi amânarea completurilor de trei judecători în apeluri. Cererea vine în contextul în care, din cauza unei decizii a Curții Constituționale, examenul de admitere în magistratură nu mai poate fi organizat până nu este reglementat printr-o lege. În plus, PSD a atacat la începutul lunii februarie legea care ar permite angajarea de noi magistrați și descongestionarea instanțelor și parchetelor aflate într-o criză acută de personal. Situația a devenit cu atât mai gravă cu cât în ultimii ani mai mulți magistrați din județ au decis să se pensioneze, iar posturile ocupate de aceștia au rămas vacante.
20 de posturi de judecători vacante în judeţ
La nivelul instanțelor din județul Botoșani există 20 de posturi vacante de judecători, dintre care patru la Tribunal, 10 la Judecătoria Botoșani, patru la Judecătoria Dorohoi și două la Judecătoria Darabani. La acestea se adaugă alte 11 posturi de procurori care sunt neocupate în prezent, cele mai multe fiind la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, unde schema este ocupată numai în proporție de 53%.
Magistrații spun că situația s-a agravat după pensionările din ultima perioadă, când cei rămași în funcții s-au trezit cu un noian de dosare de soluționat. „Se golesc instanțele și parchetele de magistrați. Eu când am intrat în magistratură, Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi avea șase procurori. După care, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), fără să aibă un studiu de impact, a redus schema la patru posturi, iar mai apoi la trei, deși este vorba de un municipiu, 18 comune cu problematică inclusiv pe linie de poliție de frontieră”, a spus Nicoleta Arpinte, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi.
„Oamenii sunt supărați că dosarele sunt soluționate foarte greu”
La Dorohoi, din trei posturi existente, două sunt ocupate de procurori veniți cu delegație de la Botoșani, iar un al treilea post este ocupat de un stagiar. „Acum trebuie să asigurăm toate activitățile – și cele de conducere, și cele de urmărire penală, judiciar, dar și chestiunile administrative. Oamenii sunt supărați că dosarele sunt soluționate foarte greu, dar ei trebuie să știe că nu este vorba de rea voință, ci de lipsa de personal”, a adăugat Nicoleta Arpinte.
Pentru a face față situației, Secția pentru judecători a CSM a hotărât declanșarea procedurii de reîncadrare în funcție pentru foștii magistrați. Pentru aceștia sunt disponibile posturi la peste 120 de instanțe din țară, însă numai Judecătoria Dorohoi figurează pe această listă cu un sigur post. În plus, s-a încercat tragerea unor procurori pe funcții de judecători, însă nici de această dată unitățile din Botoșani nu au fost incluse pe lista CSM.