Epidemiologii de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au intrat în alertă în acest sfârşit de săptămână, după ce au fost sesizaţi vineri de o posibilă apariţie a unui caz de rujeolă. Aceştia au fost informaţi de medicii specialişti în privinţa internării, în Secţia de Boli Infecţioase, a unui copilaş de trei ani, ce provine dintr-o comunitate romă, acesta nefiind vaccinat.
Aceasta este prima suspiciune de rujeolă apărută la nivelul judeţului Botoşani în acest an şi a doua în ultimele 12 luni.
Potrivit reprezentanţilor DSP Botoşani, pentru moment cazul este tratat ca suspiciune, în primul rând pentru că analizele prelevate trebuie confirmate de laborator, dar şi pentru că bubiţele cu care a fost prezentat copilul nu seamănă cu cele de rujeolă. „Aşteptăm ca analizele de laborator să confirme sau să infirme rujeola, însă, spre deosebire de alte judeţe, la noi acoperirea vaccinală depăşeşte 90%, ca atare suntem bine la acest capitol. Dacă într-o comunitate vaccinată există un singur copil nevaccinat care face boala nu există un pericol major”, a precizat medicul Laura Acatrinei, directorul medical adjunct al DSP Botoşani.
Medicii infecţionişti din judeţ au raportat primul caz de rujeolă înregistrat în judeţ în septembrie anul trecut, la o femeie în vârstă de 29 de ani, care locuieşte în mediul rural şi care nu fusese vaccinată.
Potrivit unei statistici la nivel naţional, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă până la data de 23 iunie este de 7.282. Au fost înregistrate 30 de decese, astfel: opt în judeţul Timiş, cinci în Arad, şase în Dolj, trei în Caraş Severin şi câte un deces în Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.
– Tudor CHIRIAC