Procesul intentat de Consiliul Judeţean (CJ) Botoşani împotriva Ministerului Sănătății, pentru plata datoriilor acumulate în perioada 16 martie – 15 mai 2020 la hotelurile care au cazat cadrele medicale aflate în prima linie în lupta cu virusul SARS-CoV-2, este departe de a fi soluționat. Asta pentru că, de aproape șase luni, dosarul se plimbă între instanțele de judecată, care și-au declinat competența. Acțiunea a fost deschisă în noiembrie 2020 la Judecătoria Botoșani, dar pe 13 aprilie a.c. instanța a admis excepția de necompetență materială și a declinat dosarul la Tribunal, motivul invocat fiind cuantumul sumelor pretinse.
Doar că, săptămâna trecută, Tribunalul Botoșani a ajuns la concluzia că dosarul nu este de competența instanței de contencios administrativ, motivat de faptul că la mijloc este vorba de un litigiu care decurge din executarea contractelor administrative, care cade în sarcina instanțelor civile de drept comun, adică în speță Judecătoria Botoșani.
Fiind vorba de un conflict de competență, dosarul a fost înaintat Curții de Apel Suceava, care va decide în final care va fi instanța ce va judeca dosarul. Prin urmare, până la pronunțarea unei sentințe definitive, este cale lungă.
Proces deschis de Consiliul Judeţean
Totul a plecat după ce Guvernul a decis în aprilie 2020, în timpul stării de urgență generată de pandemia de COVID-19, ca Ministerul Sănătății, prin Direcțiile de Sănătate Publică, şi autorităţile administraţiei publice locale, să asigure pentru personalul public sanitar, la cerere, spaţii hoteliere destinate repausului dintre ture sau gărzi, hrana – trei mese pe zi şi apă. Au fost încheiate astfel contracte cu două unități hoteliere din municipiul Botoșani, banii urmând să fie achitați de Ministerul Sănătății.
Costurile s-au ridicat la 84.270 de lei, doar că de anul trecut și până în prezent sumele nu au fost transferate de la bugetul de stat, iar CJ Botoșani s-a trezit că are de plătit aceste sume. Considerând că arieratele nu le aparțin, oficialii CJ au purtat mai multe runde de discuții atât cu reprezentanții DSP Botoșani, cât și cu cei ai Ministerului Sănătății și, cum sumele nu au fost asigurate, CJ a dat în judecată cele două instituții solicitând ca instanța să dispună obligarea acestora la plată. Doar că dosarul s-a plimbat până acum prin instanțele din județ.
Cert este că suma aflată în dispută nu va rămâne la nivelul CJ Botoșani, ci va fi virată imediat către cele două unități hoteliere care au asigurat serviciile de carantinare a personalului medico-sanitar, conform ordonanței militare.