Astăzi, 18 mai, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu” îi aşteaptă pe iubitorii de artă la o întâlnire cu lucrările realizate de sculptorul Ioan Zobu. Artistul expune 30 de lucrări, în Sala de expoziții „Horia Bernea”. Vernisajul va avea lor astăzi, începând cu ora 11:00, fiind prilejuit și de Ziua Internațională a Muzeelor. Expoziţia va fi deschisă până pe 13 iunie. În deschiderea expoziției, tânărul chitarist Andrei Pițu, premiant la numeroase concursuri naționale și internaționale, va susține un minirecital de muzică clasică.
Născut pe meleaguri botoșănene, Ioan Zobu este un nume cunoscut amatorilor de artă din Botoșani, și nu numai, de mai mult de patru decenii. Absolvent al Școlii Populare de Artă, Ioan Zobu a avut numeroase expoziții de grup organizate în Botoșani în perioada 1974 – 1984, fiind premiat de mai multe ori în cadrul Festivalului Național „Cântarea României”.
În 1984, artistul a decis să se retragă din sălile de expoziții, luându-și libertatea de a medita asupra sensului creației sale, departe de orice influență din afară, pentru a-și găsi calea care să răspundă îndemnurilor și trăirilor sale interioare, care să nu semene cu cele urmate de alți artiști ai artei sculpturii. După trei decenii de exil autoimpus, Ioan Zobu a revenit în atenția iubitorilor de frumos cu expoziții personale, atât în Iași, cât și în Botoșani.
„Meșteșugul sculptării lemnului, ca artă ce necesită multă pasiune și dăruire, pe care și l-a însușit Ioan Zobu, i-a oferit posibilitatea de a transmite trăirile, emoțiile și sentimentele cele mai profunde. De la sobrietate la liniște, de la zbucium la echilibru, toate izvorăsc din sufletul acestui artist sensibil, care devine una cu creația sa„, a declarat muzeograful Magda Atănăsoie, responsabil expoziție.
„Lucrările unui artist reprezintă sufletul lui”
Ioan Zobu are o relaţie deosebită cu lemnul. „Orice bucată de lemn mă cheamă, îi văd viitoarea formă. Lucrând, forma respectivă se tot schimbă până ajunge la ceea ce vreau eu. În fibra lemnului se ascund chemări ce vor să fie auzite, simţite, cunoscute, de aceea, cel care răspunde chemărilor şi le găseşte formele potrivite, stabileşte o legătură aparte, ca o mărturie vie a comunicării între sculptor şi lemn, ca un semn al continuităţii vieţii într-un sens magic. Am asociat frumuseţea formelor feminine cu profunzimea vieţii care ascunde în ea clocot, furtuni, ecouri, idealuri, putere, sentimente”, declara artistul, pentru Monitorul de Botoşani, în iulie 2018.
Prin lucrările sale Ioan Zobu vrea să arate frumuseţea lumii şi frumuseţea sufletului. „Lucrările unui artist reprezintă sufletului lui, cum e sufletul, aşa sunt şi lucrările. Mie îmi place veselia, bucuria, nu vreau să transmit tristeţe. Lumea e tristă şi de aceea eu vreau să bucur prin arta mea, să transmit bucurie şi iar bucurie, de zeci de ori bucurie”, mai spunea Ioan Zobu.