Pentru prima dată de la apariţia sistemului de locuinţe ANL, persoanele peste 35 de ani vor plăti chirii mai mari decât cele care nu au împlinit această vârstă şi cărora li se adresează, în principal, casele de la stat. Decizia a fost luată ieri de aleşii locali, în baza normelor impuse de la nivel naţional, care prevăd aplicarea unei cote a autorităţii locale cuprinse între 0 şi 1% pentru cei peste 35 de ani şi care la Botoşani va fi de 0,5%. În cazul persoanelor care au vârsta sub 35 de ani, chiria s-a stabilit ţinându-se cont de suprafaţa desfăşurată a locuinţei, în timp ce la chiriaşii peste 35 de ani se ţine cont şi de venitul brut pe membru de familie, din septembrie 2016.
Redirecționează 20% din impozitul pe profit al companiei.
Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat.
Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare de AICI. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro
*Baza legală poate fi consultată AICI.
O altă noutate este că, pentru prima dată după 2008, chiriile au fost majorate şi de patru cinci-ori, pentru toate categoriile de deţinători, şi că depind de cotaţia euro de la 30 octombrie 2015. La Botoşani, măsura afectează peste 600 de familii şi, deşi chiriile rămân în continuare sub preţul pieţei, sunt considerate foarte mari. Unii intenţionează să renunţe la locuinţe, alţii vor să le cumpere.
„Mi se pare o creştere extrem de mare, să creşti deodată de patru-cinci ori chiriile. Aceste blocuri au fost construite pentru a ajuta tinerii. Corect ar fi ca majoritatea din parlament să facă demersuri pentru a anula această hotărâre de guvern (de majorare a chiriilor – n.red”, a declarat Gabriel Alecsandru, consilier liberal.
În aceste zile, Locativa îi va înştiinţa pe chiriaşi să prezinte documente pentru a încheia acte adiţionale la contractele existente.