Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins plângerea depusă de asocierea Mavgo Holding – Aqua Parc – Hydrostroy AD, referitoare la câștigătorul licitației pentru lucrările de modernizare a Lotului 2 din Drumul Strategic, pe motiv că a fost depusă tardiv. „Este o veste foarte bună pe care am primit-o la acest sfârșit de săptămână de la Consiliul Național pentru Soluționare a Contestațiilor”, a declarat președintele Consiliului Județean Botoșani.
Lotul 2 din Drumul Strategic, în lungime de 51,194 kilometri și format din tronsonul Răuseni – Todireni – Albești – Trușești – Dângeni – Hănești (DJ 282), a fost adjudecat de asocierea Cornell’s Floor – Construct Com – Test Prima – Autotehnorom. Valoarea licitată este de 208.355.380,47 lei cu TVA.
Decizia CNSC nu este definitivă aceasta putând fi contestată. În momentul în care aceasta va fi definitivă amplasamentul va putea fi predat către firma ce va fi stabilită câştigătoare şi vor putea fi demarate lucrările.
Amplasament predat constructorului pentru celelalte două loturi
Pe 12 mai, Consiliul Județean a predat către constructori loturile 1 și 3 din cadrul Drumului Strategic, demarând astfel lucrările care vor trebui finalizate în 24 de luni.
Lotul 1 din Drumul Strategic, în lungime de aproximativ 30 kilometri, este format din două tronsoane Șipote (jud. Iași) – Rediu – Răuseni – Călărași, respectiv Dângeni – Mihălășeni. Lucrările de modernizare se ridică la 112,4 milioane de lei, inclusiv TVA, și vor fi efectuate de asocierea dintre firmele Danlin XXL și Dragos Invest.
Lotul 3, în lungime de aproximativ 26 de kilometri, pe relația Blândești – Cerchejeni – Sulița (Cheleș) – Lunca Cernești – Todireni, va fi modernizat de asocierea formată din Frasinul și Dimex 2000 Company. Valoarea lucrărilor contractate este de 103 milioane, inclusiv TVA.
Valoarea totală a proiectului, care include și celelalte cheltuieli – proiectare, dirigintare, taxe, TVA, etc – este de 475,5 milioane lei. Din această sumă, contribuția CJ este o treime, mai exact 158 milioane lei.
Telenovelă începută în urmă cu cinci ani
Povestea acestui așa zis Drum Strategic începe în urmă cu mai bine de cinci ani, adică în primăvara lui 2016. Drumul începea de la Șipote (jud. Iași) și se termina la Rădăuți Prut, dar traseul a fost redesenat și are acum trei ramificații. Primele două licitații au eșuat lamentabil, iar anul trecut a fost nevoie de reactualizarea valorii lucrărilor și lotizarea traseului. În noiembrie 2020, conducerea CJ anunța atribuirea lucrărilor, câștigătoare fiind desemnată o asociere de firme condusă de Conrec. Au urmat o serie de contestații, iar câștigătorii au fost descalificați. Așa se face că abia anul acesta lucrările au fost adjudecate, nu și pentru lotul II unde a fost depusă o nouă contestație.
Cum lucrările trebuie efectuate până la finele lui 2023 (n.r. – întrucât în caz contrat CJ riscând să piardă finanțarea europeană), termenul este extrem de strâns, iar riscurile unui nou blocaj este destul de mare. Pe fondul amânărilor de la un an la altul, botoșănenii din sudul județului, sătui de promisiuni, au ieșit de două ori în stradă pentru a-și striga nemulțumirile. Asta pentru că în tot acest timp așa zisul Drum Strategic a fost mereu plin de gropi.