Consilierii municipali au votat astăzi, 11 mai, două proiecte de hotărâre vizând atragerea unei noi finanţări europene în baza proiectului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Botoşani pentru perioada 2009 – 2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice – etapa a II-a”. Acest proiect se află în evaluare la Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, iar comisia de evaluare a solicitat să fie revizuite hotărârile din decembrie 2020, prin înlocuirea sumelor cu valori exprimate în preţuri curente (actualizate cu indicele de inflaţie).
Valoarea totală a proiectului este de 9.319.845,18 de euro, din care contribuţia de la bugetul local este de 1.765.816,49 de euro. Din proiect reiese că reţeaua termică de transport va fi extinsă cu 6,906 kilometri, la care se vor adăuga 10,280 kilometri de reţele termice secundare (de distribuţie) care vor fi reabilitate.
Proiecte votate la foc automat, deşi primăria are datorii uriaşe
Aleşii locali nu au adus în discuţie problemele cu care se confruntă municipalitatea botoşăneană. Ei au votat la foc automat cele două proiecte, pe principiul că trebuie folosită orice oportunitate de atragere a unei finanţări europene.
Pe 5 mai, municipalitatea a fost somată de către Cabinetul executorilor judecătorești Carmen Șfaițer – Sorin Gavriliuc să plătească 89.927.229 de lei, din care 40.102.000 de lei reprezentând debitul, 48.909.000 de lei dobânda calculată din 2010, 895.815 de lei cheltuieli de executare silită şi 19.500 de lei, cheltuieli de judecată. O altă solicitare vizează suma de 9.329.000 de lei, reprezentând chiria aferentă spaţiilor folosite de Modern Calor pentru instalaţii, din punctele termice. Dintre cei 9.329.000 de lei, 6.512.775 de lei reprezintă debitele aferente folosirii spaţiilor, 8.890 de lei – cheltuieli de judecată, 2.709.000 de lei dobândă legală.
După primirea somaţiei, conducerea Primăriei Botoşani a discutat cu executorul judecătoresc pentru a obţine o păsuire. Practic, dacă s-ar ajunge la blocarea conturilor primăriei, municipalitatea nu va avea bani pentru asigurarea cheltuielilor cu funcţionarea oraşului şi pentru investiţii.
Lucrări incluse în proiect
Lucrările incluse prin proiect sunt: reabilitarea reţelelor termice în cinci ansambluri de locuinţe, extinderea reţelei termice primare prin branşarea de noi consumatori, reabilitarea/modernizarea sistemului de pompare a agentului termic din reţeaua primară şi secundară de încălzire, achiziţionarea şi implementarea unui sistem de achiziţie şi transmitere date, supraveghere şi acţionare de la distanţă a SACET, echilibrarea hidraulică a condominiilor la nivel de branşament din 20 de ansambluri de locuinţe alimentate din reţeaua de distribuţie (regulatoare de presiune şi robinete de reglare). Durata de execuţie a acestor lucrări este de 24 de luni.
Primarul Cosmin Andrei a explicat că prin această finanţare vor fi racordaţi la sistemul centralizat noi consumatori, în principal instituţii publice. Printre obiectivele care vor fi reacordate la sistemul centralizat se află şi Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă”.
Botoşaniul are unul dintre cele mai moderne sisteme de termoficare din ţară
Demersul municipalităţii vine în contextul în care Botoşaniul are unul dintre cele mai moderne sisteme de termoficare din ţară, însă acest lucru nu se reflectă în numărul clienţilor casnici. Modern Calor mai avea la finalul anului trecut 10.390 de clienţi casnici, însă lipsa este compensată de instituţiile publice şi agenţii economici care au contracte cu societatea de termoficare.
Şedinţa de astăzi s-a desfăşurat în sistem online spre nemulţumirea unora dintre consilierii locali.