Criza locurilor de parcare din municipiul Botoşani a întins nervii şefilor şcolilor de şoferi adunaţi ieri la prefectură pentru comisia de siguranţă rutieră. Aceştia s-au plâns că tot felul de străzi sunt blocate din ce în ce mai des, că ar trebui instituite noi sensuri unice şi că maşinile de examinare nu au unde să oprească la final de traseu, pentru că nu sunt locuri de parcare libere. Sătui de lipsa de intervenţie a autorităţilor, şefii instructorilor au cerut, chiar, reintroducerea cât mai urgent a regulemantului de ridicare a maşinilor parcate ilegal sau abandonate pe spaţiul public. Mai mult, unul dintre directori s-a oferit să ridice gratis maşinile în cauză, cu macaraua pe care o deţine.
În contextul crizei din ce în ce mai accentuate a locurilor de parcare din municipiul Botoşani, primăria nu iese în public cu nicio soluţie. Mai mult, acolo unde s-ar putea crea noi locuri de parcare, nu se face nimic în acest sens. Spre exemplu în aceste zile se modernizează Bulevardul George Enescu, arteră care, ca aproape toate celelaltele, are două din benzi ocupate de maşinile parcate pe marginea carosabilului. În loc să profite de lucrările de resistematizare şi să creeze alveole cu locuri de parcare, pentru a degaja traficul, inginerii de la primărie au ales să păstreze trotuarul lat de trei metri, pe care îl acoperă cu pavele. „Proiectul a fost făcut cu respectarea geormetriei bulevardului. Ar fi trebuit o nouă autorizaţie de construcţie, ar fi durat mai mult timp şi ar fi costat mai mulţi bani, iar starea carosabilului impunea aceste intervenţii”, ne-a declarat viceprimarul Marian Murariu.
În ultimele cinci luni, odată cu anularea taxei de înmatriculare, au intrat peste 6000 de maşini în judeţ, mare parte dintre acestea ajungând pe străzile municipiului – reşedinţă de judeţ. 123.000 de botoşăneni au permis de conducere, 2000 dintre aceştia intrând în posesia documentului în acest an. Cu alte cuvinte, un botoşănean din patru are permis de conducere. Dacă autorităţile nu iau de pe acum măsuri pentru degajarea traficului şi pentru crearea unor noi parcări, se va ajunge în curând la imposibilitatea deplasării cu maşina. Mulţi dintre botoşăneni vor reveni la mersul pe jos, iar şoferii îşi vor asuma o cantitate constantă şi masivă de stres zilnic.