Instanța de judecată a Tribunalului Botoșani a respins vineri, ca nefondată, acțiunea deschisă de Instituția prefectului de Botoșani, în Contenciosul Administrativ, împotriva hotărârii Consiliului Județean privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adaugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene,votată de plen pe 23 martie a.c.. Acțiunea a fost deschisă pe 31 martie, la numai o săptămână de la adoptarea hotărârii CJ.
Potrivit sumelor aprobate atunci, mare parte din bani au mers spre acele localități conduse de primari PSD. De exemplu, municipiul Botoșani, care are doar câteva sute de metri de drum comunal, a primit 245.000 de lei, în timp ce municipiului Dorohoi și orașului Săveni, unde primarii sunt tot din partea PSD, au fost alocați câte 200.000 de lei. Asta în timp ce unele comune, care au nevoie de reparații de drumuri, au primit câte 10.000 de lei. La adoptarea hotărârii, conducerea CJ a invocat că unele localități ar avea excedent bugetar. „Există două precedente referitoare la aceste alocări bugetare pentru drumuri, unul în 2008, unul în 2012. Ambele acțiuni au fost câștigate în instanță”, spunea atunci prefectul Dan Nechifor. Acum, însă, sentința Tribunalului a venit după numai un termen de judecată. Hotărârea nu este definitivă, aceasta putând fi atacată cu recurs.
„Decizia instanței demonstrează că raționamentul care a stat la baza repartizării sumelor pe fiecare unitate administrativ-teritorală în parte a fost unul corect”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
În acest an, Guvernul României a alocat pentru drumurile judeţene şi comunale doar 13,228 de milioane de lei. Suma este cu 30% mai mică decât cea pe care guvernanții au pus-o inițial în dezbatere publică. Anul trecut, Guvernul a alocat 18,7 milioane de lei pentru drumurile județene și comunale din Botoșani, iar în 2019 suma a fost de 20,8 milioane de lei.