Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat vineri că nu se poate lua o decizie sau formula o propunere de redeschidere a tuturor şcolilor până nu este stabilită rata de infectare cu noul coronavirus după Paşte.
„Nu putem să luăm o decizie, nu putem să formulăm o propunere de redeschidere a tuturor şcolilor din România până când nu vom vedea care este rata de infectare mai ales după Sărbătorile Pascale. Acest lucru va fi analizat probabil în următoarele săptămâni, după ce vom fi depăşit această perioadă de incubare, pentru că totul se raportează la starea sanitară”, a spus ministrul într-o conferinţă de presă.
El a afirmat că încă 450.000 de elevi vor începe cursurile în format fizic de luni.
„Astăzi, în România, mai sunt 939 de localităţi cu o rată de infectare peste 1 la mie şi 2.224 de localităţi cu rată de infectare sub 1 la mie. Diferenţa faţă de scenariul pe care elevii au mers la şcoală astăzi este de 185 de localităţi. Deci, scenariile se stabilesc astăzi pentru luni. Luni, şcolile din 185 de localităţi vor avea şansa prezenţei fizice fără limitări pentru toţi elevii. Asta înseamnă circa 80.000 de elevi care vor putea merge în plus luni faţă de vineri, încă un pas spre normalitate. Se adaugă cei 370.000 de elevi din clasele terminale care vor începe luni şcoala. Deci, de luni, vom avea 450.000 de elevi cu posiblitatea prezenţei fizice în şcolile din România. Ne apropiem de 2,5 milioane faţă de 2.934.000 de elevi. (…) Important este că, după actualele scenarii în vigoare, luni vom avea încă 450.000 de elevi care vor putea merge cu prezenţă fizică”, a susţinut ministrul Educaţiei.
Întrebat dacă din septembrie se vor întoarce toţi elevii la şcoală în condiţii normale, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Fiecare dintre noi are dreptul să spere că şcoala va începe în deplină normalitate în data de 13 septembrie”.
Ministrul a mai spus că situaţia epidemiologică şi progresul campaniei de vaccinare în rândul personalului din învăţământ vor fi monitorizate zilnic.
El a afirmat că 145.000 de angajaţi din educaţie, din cei 155.000 vaccinaţi, au făcut şi rapelul.
„Din cei 155.000 de angajaţi vaccinaţi, peste 145.000 au făcut şi rapelul. Este o informaţie importantă pentru a avea o imagine reală şi completă”, a adăugat Cîmpeanu.