Un botoșănean care a fost încătușat de polițiști, în urma unui scandal făcut la domiciliu, a crezut că se poate răzbuna pe agenții care l-au imobilizat. A făcut plângere penală împotriva lor, iar când a văzut că nu are sorți de izbândă, i-a dat în judecată în civil cerând daune. Doar că instanța i-a respins cererea și i-a aplicat inclusiv o amendă judiciară de 400 de lei pe motiv că a deschis acțiunea cu rea credință.
Scenele de la care a pornit totul au avut loc pe 25 mai 2018, când botoșăneanul Ioan P, pus pe băut cu un amic de-al său, a avut un conflict cu soția, după care a provocat un scandal de proporții. Femeia a sunat la 112, iar un echipaj de poliție a ajuns la domiciliul bărbatului. Întrucât botoșăneanul a refuzat să colaboreze cu forțele de ordine și continua să se manifeste violent, polițiștii l-au încătușat și l-au dus la Secția de psihiatrie, atât el, cât și amicul lui de pahar, fiind amendați cu câte 2.000 de lei.
Când s-a văzut înapoi acasă, Ioan P. a realizat că soția plecase de acasă, iar bărbatul a decis să se răzbune pe polițiști, considerându-i responsabili de tot ceea ce se întâmplase. Mai întâi le-a făcut plângere penală pentru violare de domiciliu și purtare abuzivă pe motiv că aceștia i-au intrat pe proprietate fără acordul lui, l-au trântit la pământ și l-au încătușat, în timpul imobilizării suferind și două fracturi costale. Numai că ancheta penală nu i-a dat dreptate, iar procurorii au dispus clasarea cazului.
Așa se face că, la sfârșitul lui 2019, bărbatul i-a dat în judecată pe polițiști, solicitând ca instanța să dispună obligarea acestora la plata sumei de 3.000 lei cu titlu de daune materiale și 15.000 lei daune morale pentru prejudiciul produs ca urmare a încătușării sale abuzive, a lovirii și a sechestrării petrecute la data de 23 mai 2018. Bărbatul susținea sus și tare că el nu ar fi consumat băuturi alcoolice, ci cafea și bere, că polițiștii au intrat pe proprietatea sa fără acordul său, nu s-au legitimat, l-au lovit cu picioarele și pumnii, l-au culcat pe terasa de beton din curte și l-au încătușat, deși nu a opus rezistență și chiar a prezentat actul de identitate. În plus, când l-au dus la spital au vrut să-l înregistreze cu permisul de conducere, cu toate că nu se afla la volan, iar la Secția de psihiatrie a mai fost ținut încă 20 de minute încătușat, în fața doctorului de la primire, sub motivul că nu găseau cheile de la cătușe. A urmat procesul, dar deznodământul nu a fost cel așteptat. Astfel, în urma audierii mai multor martori a ieșit la iveală că fracturile costale suferite nu erau ca urmare a intervenției polițiștilor, ci dintr-un episod anterior, când bărbatul a fost bătut de mai multe persoane, în timp ce se afla la un magazin din apropierea locuinței.
Cum toate mărturiile făcute de cei chemați la bară nu au confirmat spusele bărbatului, judecătorii au ajuns la concluzia că polițiștii nu au folosit o forță disproporționată în exercitarea manevrelor de imobilizare și că botoșăneanul ar fi inventat toate acestea pentru a se răzbuna pe polițiști. „În aceste condiții, instanța apreciază că prezenta acțiune civilă a fost formulată cu rea-credință, prin învinuirea în mod nereal, cu bună – știință, a pârâților pentru cea mai importantă leziune pe care o avea (provocată, însă, de alte persoane, la o dată anterioară), în scopul de a obține tragerea pe nedrept a acestora la răspundere civilă delictuală”, au subliniat judecătorii. Prin urmare, acțiunea formulată de botoșănean a fost respinsă ca nefondată, iar bărbatul a fost amendat cu 400 de lei.
Hotărârea instanței nu este definitivă și asta pentru că Ioan P. a formulat deja apel, cazul urmând să fie analizat și de Tribunalul Botoșani.