Toate persoanele care tranzitează prin Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Stânca, dinspre Republica Moldova, vor fi supuși unui triaj epidemiologic. Măsura a fost luată de conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Iași, care coordonează și structurile de poliție de frontieră din județul Botoșani, pe fondul creșterii valorilor de trafic din punctele de frontieră, dar și din cauza faptului că în Republica Moldova a fost reinstituită starea de urgență din cauza pandemiei de Covid-19. Astfel, polițiștii de frontieră vor fi sprijiniți de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (DSP), care vor efectua triajul epidemiologic. Totodată, dacă sunt suspiciuni cu privire la infectarea unor persoane cu SARS-CoV-2, tot reprezentanții DSP sunt cei care dispun măsurile specifice. Verificările au loc în contextul în care reprezentanții ITPF Iași au dispus mai multe măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat. De altfel, și cei aflați în tranzit spre Republica Moldova trebuie să prezinte, la intrarea pe teritoriul statului vecin, un test PCR negativ la Covid-19 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării, sau completarea fișei epidemiologice și respectarea celor două săptămâni de autoizolare.
În plus, întrucât suntem în perioada sărbătorilor pascale, atât în punctele de trecere cât şi în zona de competenţă de 30 kilometri interior de la linia de frontieră, peste 1.000 de polițiști de frontieră vor acționa pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere. În prezent, prin punctele de frontieră se înregistrează valori de trafic normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare. În vederea fluidizării traficului la granița de est, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova, în vederea dispunerii unor măsuri comune.
Totodată, întrucât frontiera cu Republica Moldova este graniţă externa a Uniunii Europene, la timpul necesar pentru efectuarea controlului de către polițiștii de frontieră asupra camioanelor, se mai adaugă și cel necesar efectuării controlului celorlalte autorități:
Direcția Generală a Vămilor – controlul mărfurilor și bunurilor, controlul mărfurilor comunitare;
Autoritatea Sanitar Veterinară – controlul produselor de origine animală, perisabile;
Ministerul Transporturilor, prin C.N.A.I.R. – cântărire, vignetă;
Autoritatea Naţională Fitosanitară – controlul produselor vegetale.
Astfel, în cazul mijloacelor de transport marfă, se efectuează şi operaţiuni vamale, care includ printre altele şi controlul fizic sau verificarea aplicării sigiliului vamal etc.
Vineri, pe 30 aprilie a.c., timpul mediu de tranzitare prin PTF Stânca a fost de 10 minute.