Motivele pentru care unii botoşăneni cheamă ambulanţa tind să devină tot mai bizare.
Astfel, dacă unii sună de zeci de ori noaptea şi solicită ambulanţa pentru ca apoi să îşi închidă telefoanele, alţii solicită ajutor pentru dureri de unghii, bătături sau dureri vechi de săptămâni sau luni. O astfel de situaţie a avut loc şi în weekendul trecut, când un botoşănean care locuieşte pe Bulevardul Mihai Eminescu, la o distanţă relativ mică de Spitalul Judeţean, a sunat la 112 pentru a solicita o ambulanţă. Motivul, o durere puternică de dinţi. Întrebat de cadrele medicale de ce a apelat la 112 pentru a parcurge distanţa de câteva sute de metri până la spital, bărbatul a spus că de durere nu putea să meargă. Acestuia i-a fost făcută fişă de prezentare, după care a fost condus la cabinetul stomatologic, unde i-a fost rezolvată problema.
Lege permisivă în privinţa apelurilor inutile
Reprezentanţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) spun că se confruntă cu zeci de apeluri care fie nu sunt urgenţe medicale, fie, mai rău, sunt fictive. Iar majoritatea celor care apelează nici nu sunt sancţionaţi, din cauza legii permisive.
Un caz care s-a finalizat cu o sancţiune a fost înregistrat la finele lunii martie. Un apel la 112, prin care un bărbat amenința că se sinucide, i-a alertat pe jandarmi, care au pornit în căutarea acestuia. Deoarece apelantul a părăsit zona în care declarase că se află și nu era de găsit, jandarmii au utilizat aplicația de localizare a Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112 și l-au identificat după aproximativ 30 de minute, pe Bulevardul George Enescu din municipiul Botoșani, în apropierea Bisericii Sfânta Treime, unde acesta tulbura liniștea publică.
Echipajul de jandarmi a solicitat sprijinul unei ambulanțe, bărbatul aflat sub influența băuturilor alcoolice fiind internat, ulterior, la Secția de Psihiatrie a Spitalului „Mavromati” în vederea acordării îngrijirilor medicale de specialitate. De asemenea acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 200 de lei.
Bărbatul este o cunoștință mai veche a jandarmilor. Cu câțiva ani în urmă, după ce s-a deplasat cu un taxi la pădurea Rediu și a anunțat la 112 că intenționează să se sinucidă, a fost găsit de un echipaj mixt polițist-jandarm și, de asemenea, a fost internat în spital. „Din păcate, majoritatea acestor apeluri rămân fără un efect. Au fost situaţii când eram chemaţi în sate îndepărtate pentru cazuri fictive, iar apelantul îşi închidea apoi telefonul şi nu mai era de găsit. Sau suntem sunaţi şi înjuraţi de unii apelanţi din oraş şi de zece ori pe noapte”, a spus un medic din cadrul SJA Botoşani.