Pesta porcină africană (PPA) a decimat populația de mistreți de pe fondurile cinegetice administrate de Direcția Silvică. Informația a fost făcută publică luni, pe 26 aprilie a,c,, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, de către directorul Direcției Silvice Botoșani, Marius Havriș. Potrivit acestuia, Direcția Silvică administrează nouă fonduri de vânătoare din cele 49 existente în județ, însă pe cinci dintre acestea, aflate pe raza comunelor Românești, Păltiniș, Trușești, Tudora și Cordăreni, numărul de exemplare de porci mistreți a scăzut simțitor. „Avem cinci fonduri de vânătoare care au fost afectate fie direct, fie fiind în zona tampon, unde populația de mistreți a scăzut drastic. Pe cele cinci fonduri cinegetice, nu știu dacă în momentul de față mai putem conta pe această specie. Populația s-a redus foarte mult, mai ales acolo unde a fost pestă porcină, unde au fost mortalități. Pe fonduri unde înainte exista o populația de 30-50 de mistreți, în momentul de față avem câțiva – patru cinci”, a arătat Marius Havriș. Din această cauză, Direcția Silvică a recoltat, în sezonul de vânătoare 2020- 2021, un număr de 60 de mistreți, în condițiile în care avea aprobare pentru recoltarea 62 de exemplare.
Pesta porcină africană și-a pus amprenta însă și pe celelalte activități derulate de Direcția Silvică. Din cauza restricțiilor impuse, angajații unității nu mai pot derula nici celelalte activități specifice în zonele cu PPA, cum ar fi recoltări de masă lemnoasă și produse accesorii, marcări păduri private, etc. Pentru a limita răspândirea virusului, Direcția Silvică a cheltuit aproape 90.000 de lei pentru echipamente de protecție, vermorele, substanțe de combatere, achiziția de lăzi frigorifice și dotări pentru punctele de eviscerare. „În luna ianuarie a.c. s-a finalizat și construcția a două camere frigorifice la ocolurile silvice Trușești și Darabani, finanțate cu fonduri AFIR, al căror principal scop este reducerea riscului de propagare a PPA prin stocarea mistreților recoltați până la efectuarea analizelor”, a mai arătat Marius Havriș.
În urmă cu 10 zile, la nivel național erau raportate ca fiind active un număr de 397 de focare de pestă porcină africană, acestea cumulând 112.920 de exemplare afectate. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară (ANSVSA) menționa că, de la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România (n.r. – 31 iulie 2017) și până în prezent, au fost diagnosticate 5.499 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, focarele de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor.