Mai mulți transportatori din județul Botoșani, care au asigurat transportul elevilor navetiști în perioada septembrie – noiembrie 2020, au transmis memorii la Consiliul Județean după ce nu au fost plătiți pentru serviciile asigurate. În total sunt 23 de adrese trimise de firmele de transport, care sunt sprijinite în demersul lor de Federația Operatorilor Români de Transport (FORT) – Filiala Botoșani. Subiectul a fost abordat și în cadrul ședinței Consiliului Județean din 21 aprilie a.c., în urma unei interpelări formulată de consilierul județean PNL Agnes Mihaela Holca.
Răspunsul a venit din partea președintelui Consiliului Județean, Doina Federovici, care a precizat că instituția se află în imposibilitatea de a face aceste plăți deoarece, potrivit normelor legale, banii ar trebui asigurați de Guvern, de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adăugată, repartizate pe județe și municipiul București, prin anexa la legile bugetare anuale. Încercând să găsească o soluție, conducerea CJ Botoșani a transmis o adresă către Guvernul României prin care a sesizat faptul că există restanțe importante către firmele de transport, dar fără niciun răspuns concret. „Încă de la începutul lunii octombrie a anului trecut, conducerea executivă a CJ a făcut demersuri către Guvern, în speță Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Ministerul Educației și Cercetării. Reprezentanții Ministerului Finanțelor au redirecționat solicitarea către Ministerul Educației. Un răspuns similar s-a primit și de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. Aceste răspunsuri au blocat posibilitatea legală a Consiliului Județean de a face plăți în contul transportatorilor din surse proprii, fiind nevoit să aștepte aprobarea Legii bugetului pe anul 2021”, a spus Doina Federovici, președintele CJ Botoșani, care a adăugat că a făcut demersuri inclusiv prin Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România.
Doar că, deși de anul trecut din noiembrie finanțarea navetei elevilor a căzut în sarcina Ministerului Educației, nici prin legea bugetului de stat din 2021 nu au fost alocate sumele de bani necesare achitării restanțelor către transportatori. „Este o problemă care ține de partea guvernamentală, iar soluția legală de decontare a plăților trebuie să vină tot din acea zonă, pentru că orice plată făcută de Consiliul Județean fără o bază legală este imputabilă, ulterior, de către Curtea de Conturi”, a adăugat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani. Consilierul județean PNL Viorel Iliuță a reacționat și a propus deschiderea unei acțiuni în instanță pentru găsirea unei soluții legale. „Transportatorii nu și-au încasat sumele. În acest moment eu văd deblocarea în două moduri. Primul mod este ca ei să dea în judecată Consiliul Județean, cu care au contract, și dumneavoastră să chemați în garanție Guvernul. Sau dumneavoastră să dați în judecată Guvernul pentru că, de fapt, operatorii nu ar trebui să sufere. Ei sunt de fapt singurii care au fost onești în toată povestea asta, în relația asta contractuală”, a spus Viorel Iliuță.
Problema este la nivel național, situația fiind înregistrată în toate județele țării. La nivelul Consiliului Judeţean Botoşani, suma datorată se ridică la peste jumătate de milion de lei, transportatorii asigurând servicii pentru un număr de 4.499 de elevi navetiști. Operatorii de transport au emis deja facturile pentru cele 45 de zile cuprinse în intervalul 14 septembrie- 4 noiembrie 2020, însă nu au primit niciun ban.