Conflictul iscat ieri în Consiliul Județean (CJ) pe tema bugetului propriu s-a stins după nici 24 de ore. Astăzi, în cadrul ședinței de îndată convocată de conducerea CJ, proiectul întocmit de executiv a fost adoptat cu 21 voturi pentru și 12 abțineri.
Este drept, după ce liberalii au depus un amendament prin care au cerut alocarea unor sume pentru continuarea investițiilor de la Școala profesională specială „Sfântul Stelian”, unitate aflată în subordinea CJ. „Solicit introducerea unei noi poziții în lista de investiții și alocarea din bugetul pe anul 2021 a unei sume de 600.000 lei pentru investiții în continuare având ca sursă excedentul CJ pe trimestrul IV”, a propus consilierul județean PNL, Viorel Iliuță.
Supus la vot, amendamentul liberalilor a fost respins. În schimb, și consilierii „Pro România” au intenționat să depună un amendament, dar până la urmă au renunțat, apreciind totul ca fiind „o interpelare”. Ei au dorit ca cei din executiv să le promită că, la următoarea rectificare bugetară, o parte din bani să fie alocați pentru dotarea cabinetelor psihopedagogice și logopedice din unitățile de învățământ și care aparțin de Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională, unitate care nu a mai primit niciun fel de sume pentru dotări în ultimii 15 ani.
ALDE a votat astăzi „pentru”
Având în vedere că proiectul de buget a fost votat fix în varianta propusă în ședința de ieri, rămâne cumva inexplicabil gestul celor de la ALDE, care miercuri la prânz s-au abținut de la vot, iar astăzi au votat „pentru” fără niciun fel de amendament și fără ca structura bugetului să se schimbe în vreun fel. Din acest motiv, sunt voci care spun că cei de la ALDE au vrut doar „să le arate pisica” celor de la PSD, jocul făcut miercuri urmând să fie folosit ca argument în eventualele negocieri dintre ALDE și PSD care vor avea loc în viitor pe alte subiecte privind controlul politic.
Pe de altă parte, adoptarea bugetului era oarecum de așteptat în condițiile în care astăzi era ultima zi în care proiectul putea fi votat fără riscuri. Practic, dacă cei din CJ nu ar fi adoptat bugetul, Direcția Finanțelor Publice era nevoită să sisteze plata celorlalte sume defalcate din bugetul de stat, iar CJ și instituțiile din subordine trebuiau să se descurce cu banii încasați din venituri proprii. Prin urmare, consilierii județeni au preferat să se abțină de la alte negocieri privind realocări de bani în schimbul continuării activității în condiții optime.
52,75% din buget a fost alocat pentru investiţii
Bugetul adoptat presupune venituri de 358,641 milioane lei și cheltuieli de 437,564 milioane de lei, diferența de 78,923 milioane lei urmând să fie acoperită din excedentul bugetar din anul 2020. „Filosofia bugetară de care am ținut cont anul acesta a fost centrată pe diminuarea drastică a cheltuielilor de funcționare pentru a asigura un spațiu de dezvoltare cât mai larg județului”, a explicat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani. Astfel, circa 47,25% din sume, adică 206,769 milioane lei vor pleca pe tot ce înseamnă cheltuieli de personal, cheltuieli cu bunuri și servicii și pentru finanțarea acelor activități susținute de CJ, iar diferența de 52,75%, adică 230,795 milioane de lei, au fost alocați pentru secțiunea de dezvoltare, adică pentru investiții.
Principala ţintă este realizarea drumului strategic
Din acest ultim capitol, mai bine de jumătate din sume sunt propuse pentru cofinanțarea programelor europene. Ar fi vorba de 138,8 milioane lei, ținta principală fiind realizarea drumului strategic.
O altă sumă importantă din bugetul CJ, adică aproape 80 milioane lei, reprezentând 18,4%, ar urma să plece către cheltuieli de capital, adică spre programele proprii de investiții.
În buget apare și un alt capitol important – transferuri între unități ale administrației publice în sumă de 41,4 milioane lei. Cheltuielile cu bunuri și servicii ar urma să beneficieze de o alocare bugetară de 40,5 milioane lei, adică 9,26%.
Pentru asistența socială, s-au propus 13,835 milioane lei, aici fiind incluse drepturile persoanelor aflate în custodia DGASPC, dar sumele necesare instituțiilor de ocrotire socială, ori acele drepturi pentru persoanele care au nevoie de asistență socială. Alte circa 10 milioane de lei, adică 22,82% din sume, ar urma să asigure drepturile salariale pentru angajații CJ dar și al celor 19 unități aflate în subordinea CJ. Nu mai puțin de 8,3 milioane lei trebuie asigurați pentru rambursările de credite interne directe, la care se adaugă alți 80.000 de lei pentru plata dobânzilor bancare.
Bani alocaţi şi pentru plata datoriei către Bitunova
Bugetul adoptat astăzi prevede și alocarea din rezerva bugetară a banilor necesari pentru plata datoriei către „Bitunova”, în urma procesului pierdut pentru asfaltarea drumului către Iași prin Prăjeni.
În acest caz, ar fi vorba de plata ultimei tranșe din debit, însă, este de așteptat ca suma respectivă să intre în colimatorul celor de la Curtea de Conturi la următorul control și nu este exclus ca CJ să fie obligat să identifice persoanele răspunzătoare și să se îndrepte împotriva acestora pentru recuperarea prejudiciului.