Botoșănenii nu vor mai putea merge să culeagă flori sau urzici, dar nici să se recreeze în pădurile de la marginea municipiului Botoșani.
Asta deoarece, la propunerea directorului Direcției Sanitar – Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), Mihai Țurcanu, a fost luată măsura restricționării accesului populației din municipiul Botoșani în păduri, în special în cea de la Lebăda, acolo unde au fost găsiți 11 porci mistreți morți. Propunerea DSVSA a fost inclusă într-un plan de măsuri pe care autoritățile, în special Poliția, îl va pune în aplicare în perioada imediat următoare.
De asemenea, autoritățile județene au transmis Primăriei Botoșani să instituie un filtru de dezinfecție pe drumul care duce spre Mănăstirea Lebăda și spre o fermă pe care omul de afaceri Ionel Țâmpău o deține în zona respectivă.
Municipiu afectat de cel mai mare focar de pestă porcină
Medicii veterinari încearcă să ia măsuri cât mai drastice pentru a evita o catastrofă veterinară în Botoșani, după decretarea celui mai mare focar de pestă porcină africană din istoria județului. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute 11 porci găsiţi morţi în stufărișul de la Iazul Lebăda, de pe raza localităţii Tulbureni, au fost depistaţi ca fiind infectaţi cu virusul pestei porcine africane (PPA). Cel mai recent caz a fost depistat pe raza fondului de vânătoare nr. 12 Bălușeni, administrat de AJVPS Botoșani. Analizele au fost confirmate de către Laboratorul de Referință al IDSA București. Imediat, cadavrele au fost distruse prin incinerare şi îngropate, iar serviciile veterinare au intervenit pentru acțiuni de dezinfecție și protecție a zone infectate.
Şeful DSVSA a precizat că zona infectată este de 8 kilometri, iar zona afectată este de +5 kilometri. În total vor fi supravegheaţi 13 kilometri care cuprind următoarele unităţi administrativ teritoriale: Cristeşti cu satele Costeşti şi Schit Orăşeni, Răchiţi cu satele Răchiţi şi Cişmea, Băluşeni cu satele Băluşeni, Buzeni, Coşuleni şi Zăiceşti, Curteşti cu satele Orăşeni Vale, Orăşeni Deal, Băiceni, Balta Arsă, Mănăstirea Doamnei, Hudum, Botoşani cu localităţile Botoşani şi Tulbureni, Stăuceni cu localităţile Stăuceni, Tocileni, Siliştea şi Victoria.
Medicii veterinari fac apel către cetăţeni ca în cazul în care descoperă cadavre ale unor animale să anunţe autorităţile pentru a se lua măsuri.