Ancheta deschisă de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) în cazul programului guvernamental „masa caldă” a fost extinsă și ar putea fi sesizată inclusiv Direcția Națională Anticorupție (DNA), întrucât la mijloc este vorba de fonduri europene. În urma investigațiilor, polițiștii au administrat mai multe probe, însă cercetările se derulează încă „in rem”.
„În prezent se efectuează cercetări de către polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub aspectul comiterii infracțiunii de înșelăciune. Cercetările sunt pe faptă și se efectuează sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Dorohoi”, a declarat Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoșani.
Investigaţii declanşate la sesizarea prefectului
Investigațiile au fost declanșate la începutul acestui an, la sesizarea prefectului Dan Nechifor. „Este o acțiune comună a Poliției, a Jandarmeriei referitor la faptul că acele carduri se tranzacționează. Suntem într-o acțiune destul de amplă și vreau să fac o informare asupra faptului că, așa cum prevede actul normativ, acele carduri nu sunt transmisibile. Nu mă pronunț, ci vreau doar să trag un semnal de alarmă că acel care îl transmite este pasibil de amendă”, spunea în ianuarie prefectul Dan Nechifor.
Investigațiile au început după o serie de informații care arătau că unele firme specializate în livrarea de hrană caldă, în sistem catering, ar cumpăra cardurile respective pentru a le deconta direct, în numele pensionarilor cu venituri mici, dar și a altor categorii sociale defavorizate.
Scandal izbucnit după ce beneficiarii nu au mai primit mese calde
Scandalul a izbucnit încă de anul trecut, după ce beneficiarii programului au început să nu mai primească mese calde de la firmele de profil, ci conserve și alimente ambalate gen zahăr, orez sau ulei, care erau aduse săptămânal. În alte comune, reprezentanții societăților le-ar fi transmis beneficiarilor că, dacă doresc, pot să le cedeze lor direct cardul și cu PIN-ul în schimbul unei sume de 800 de lei. O plângere de acest gen a fost înregistrată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, unde s-a deschis acel dosar penal.
Tichete oferite de Ministerul Fondurilor Europene
În județul Botoșani ar exista circa 11.000 de beneficiari de tichete electronice de masă caldă în cadrul Programului Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD). Tichetele au început să fie acordate de la sfârșitul anului 2020, când Guvernul a decis să vină în sprijinul categoriilor de persoane cele mai defavorizate. Tichetele sociale pe suport electronic sunt oferite printr-un proiect derulat de Ministerul Fondurilor Europene și finanțat prin POAD.
Potrivit programului, începând cu luna decembrie 2020, beneficiarii urmau să primească lunar suma de 180 lei. Sumele sunt valabile 12 luni de la data încărcării lor, iar valoarea maximă a tranzacțiilor zilnice acceptate este limitată la 40 lei. Cardurile pot fi utilizate exclusiv în unitățile de alimentație care servesc mâncare caldă, unități care sunt specificate în documentația pe care o primește fiecare beneficiar. La nivelul județului Botoșani, fuseseră identificate 193 de unități care pregăteau și serveau sau livrau mese calde și care anunțaseră că acceptă tichete sociale pentru mese calde.