Anul acesta, potrivit reprezentanților Direcției Agricole Botoșani, cea mai mare suprafață din judeţ va fi alocată înființării culturilor de porumb, mai exact 100.000 de hectare. De asemenea, vor fi înființate cuşturi de floarea-soarelui pe 40.000 de hectare și soia pe 20.000 de hectare.
În cadrul unei conferinţe de presă prefectul Dan Nechifor l-a întrebat pe directorul Direcției Agricole Judeţene (DAJ) Cristian Delibaș, de ce nu se cultivă și la noi rapiță la fel ca în zona de sud a țării. „Nu reuşim să învăţăm nimic din experienţa anilor anteriori vis-a-vis de culturile care se înfiinţează în judeţul Botoşani. Uitaţi-vă, în sud, din ce ştiu eu, marea majoritate a fermierilor s-au orientat spre rapiţă”, a precizat prefectul.
În replică şeful DAJ a explicat, însă, că zona Botoșaniului nu este una favorabilă cultivării de rapiță. „Culturile sunt înfiinţate în funcţie de ponderea şi cererea pieţei. Noi, la Botoşani, nu suntem o zonă cu favorabilitate pentru cultura de rapiţă. Noi dacă înființăm, dau un exemplu, 8 hectare de rapiță, există posibilitatea ca după perioada de iernare și după înghețurile târzii de primăvară, să pierdem, de cele mai multe ori, mai mult de jumătate. Într-adevăr, cum spun producătorii agricoli, rapiţa este primul ban în buzunar, este prima cultură care asigură o continuitate a cash-flow-ului propus pentru anul în curs, dar nu e o cultură care are o favorabilitate pentru zona noastră. Porumbul are cea mai mare suprafaţă alocată pentru că şi cererea şi zona sunt favorabile pentru această cultură”, a declarat Delibaş.
Prefectul i-a propus şeful DAJ să se facă o comparţie cu structura agricolă a celorlalte judeţe din zona Moldovei.