S-a ales praful dintr-un dosar penal instrumentat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA), care viza o presupusă fraudă cu subvenții europene. După mai bine de trei ani de procese, dosarul cu pricina a ajuns să fie închis întrucât cel trimis în judecată a decedat, iar firma care urma să suporte prejudiciul a falimentat. Sentința privind încetarea procesului penal a fost pronunțată miercuri, pe 14 aprilie a.c., după ce instanța a luat act de situația ivită.
Dosarul a ajuns pe rolul Tribunalului Botoșani la sfârșitul anului 2017, când procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a lui Nicolaie Buraga pentru folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. Cel trimis în boxa acuzaților era tatăl fostului primar al comunei Mihălășeni, Gianin Loredan Buraga, iar frauda s-ar fi derulat prin intermediul societății Agrara Corporation SRL. În rechizitoriul întocmit în urmă cu mai bine de trei ani, procurorii DNA arătau că Nicolaie Buraga, în calitate de administrator al societății Agrara Corporation, în perioada 2009-2012, ar fi depus, cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), mai multe documente false, inexacte ori incomplete (parte dintre ele fiind falsificate chiar de acesta) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. „Prin aceste demersuri, inculpatul Buraga Nicolaie a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum de 551.536 lei, sumă cu care APIA a comunicat că se constituie parte civilă în cauză”, precizau atunci procurorii DNA.
Procesul a avut mai multe termene de judecată, fiind audiați mai mulți martori. În plus, s-a solicitat și efectuarea unei expertize tehnice. Doar că, înainte ca instanța să iasă în pronunțare cu privire la existența infracțiunilor și o eventuală răspundere penală, a intervenit decesul inculpatului. Prin urmare, Tribunalul a decis încetarea procesului penal, cu atât mai mult cu cât și societatea Agrara Corporation, care figura ca parte responsabilă civilmente, nu mai exista din 2018, ea fiind radiată inclusiv din Registrul Comerțului în urma falimentului.
Așa se face că presupusa paguba de peste 550.000 de lei (n.r. – adică peste 100.000 de euro) a rămas în aer, instanța lăsând nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. În schimb, judecătorii au anulat nu mai puțin de șase contracte de arendă care s-au dovedit false, precum și patru cereri unice de plată care erau neconforme.