În cele 31 de zile care au trecut de la scandalul lotului de vaccin AstraZeneca retras temporar de la vaccinare în toată Europa, tot mai puţini botoşăneni au ales să se vaccineze cu acest vaccin.
Motivul este legat de desele informaţii legate de formarea unor cheaguri de sânge, potenţial fatale, după administrare. Compania producătoare dar şi mai mulţi oficiali europeni au admis că aceste efecte adverse sunt posibile, dar au subliniat că beneficiile depăşesc cu mult eventualele riscuri. Inclusiv reprezentanţi ai Agenţiei Europene a Medicamentului spun că există o legătură între serul AstraZeneca şi apariţia cazurilor de tromboză. Afectaţi sunt în special tinerii. Controversele din jurul vaccinului Astra Zeneca i-au făcut pe mai bine de o mie de botoşăneni să renunţe la acest ser. „Avem pacienți care erau cu AstraZeneca în platformă şi au anulat şi au solicitat să fie vaccinaţi cu Pfizer. În platformă nu se pot face modificări, dar ulterior, pe cât a fost posibil, au fost reprogramaţi şi vaccinaţi cu alt vaccin”, a spus medicul Monica Adăscăliţei, directorul executiv al DSP Botoşani.
Astfel, în total, de pe data de 12 martie, până pe 11 aprilie au refuzat sau amânat vaccinarea cu AstraZeneca 1.166 de botoșăneni. Dacă în luna martie media zilnică a fost de aproape 28 de persoane vaccinate, din 60, câte ar fi fost posibil, în luna aprilie media a scăzut la doar 12 pe zi, asta după ce Agenţia Europeană a Medicamentului, dar şi prducătorul, au admis că există o legătură între vaccin şi posibila apariţie a unor cheaguri de sânge.
Mii de doze nefolosite încă în toată ţara
Potrivit oficialilor din Sănătate, au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre persoanele programate care şi-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care şi-au anulat programarea, ceea ce reprezintă 28% din cei care confirmaseră programarea.
Peste 70.000 de locuri mai sunt disponibile în centrele AstraZeneca, în mai bine de jumătate din judeţele ţării. Dacă în centrele Pfizer din judeţ sunt peste 1.400 de botoşăneni pe liste de aşteptare, la AstraZeneca sunt 700 de doze disponibile pentru vaccinare, dar nimeni nu doreşte să le primească.
Au fost raportate şi în România șapte cazuri de tromboză din care trei de către persoane imunizate cu AstraZeneca şi patru cu Pfizer, dar comitetul de vaccinare spune că nu s-a stabilit o legătură de cauzalitate.
Anglia a ieşit din lockdown după vaccinarea cu AstraZeneca
În Regatul Unit au fost vaccinaţi cu AstraZeneca peste 18 milioane de oameni. Aici au fost raportate 30 de cazuri de tromboză şi 7 decese. Marţi ţara a ieşit dintr-un lockdown impus în urmă cu trei luni, iar acest fapt a fost posibil datorită vaccinării în masă a populației „Sfatul Agenției de reglementare a medicamentelor și a produselor medicale pentru oameni este să mergeţi să vă vaccinaţi, să vă faceţi rapelul, este foarte important”, a spus Boris Johnson, premierul Marii Britanii.
În Olanda, Norvegia şi Danemarca e suspendată vaccinarea cu AstraZeneca până pe 15 aprilie. În Germania serul se administrează doar celor pentru 60 de ani iar în Franţa, populaţiei care are peste 55 de ani. Tot Guvernul de la Berlin ia în calcul să le facă rapelul cu un vaccin Pfizer sau Moderna celor care s-au vaccinat cu prima doza de AstraZeneca şi care au sub 60 de ani.