După marea desecretizare a arhivelor fostei Securităţi, o altă instituţie, de această dată importantă doar pentru botoşăneni, a decis să renunţe la a ţine ascunse cifrele care nu făceau decât să prezinte realitatea, şi anume numărul de infecţii nosocomiale (n.r., intraspitaliceşti).
Numărul pacienţilor din cadrul SJU care au contractat aceste infecţii a crescut anul acesta faţă de 2016, şi asta pentru că medicii nu mai au voie să le ascundă, ci sunt obligaţi să le raporteze. Potrivi medicului Ştefan Bercea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, în cadrul unităţii sanitare, în primele cinci luni ale anului au fost înregistrate 42 de infecţii asociate asistenţei medicale, dintre care 13 cazuri au fost în ianuarie, 13 în februarie, 7 în martie, patru în aprilie, iar în luna mai au fost cinci cazuri de infecţii intraspitaliceşti. Cu alte cuvinte cifre chiar şi de 4-5 ori mai mari decât în urmă cu câţiva ani. Asta nu înseamnă însă că SJU a devenit brusc o unitate sanitară mai murdară, ci că aceste infecţii sunt recunoscute şi asumate în prezent.
Cele mai multe cazuri au fost pe secţiile chirurgicale şi de copii. „Pe secţiile chirurgicale apar mai multe cazuri, poate în primul rând ca urmare a unei mai bune conştientizări a faptului că medicii din cadrul acestor secţii doresc să raporteze infecţiile. Înseamnă că medicii încep să conştientizeze că apare o infecţie, se iau măsurile de către conducerea spitalului şi de către serviciile din cadrul spitalului pentru limitarea respectivelor infecţii şi pentru identificarea cauzelor, astfel încât în viitor să nu mai avem cazuri.”, a menţionat medicul epidemiolog şef Ştefan Bercea.
Tot pentru o mai bună igienă şi pentru a preveni astfel de infecţii, reprezentanţii spitalului au verificat angajaţii de pe o secţie cu o lampă cu ultraviolete, pentru a-i face să conştientizeze că spălatul pe mâini şi dezinfecţia reprezintă principala metodă de reducerea a numărului infecţiilor nosocomiale.
Numeroşi botoşăneni au reclamat în ultimii ani faptul că au luat diverse afecţiuni din spital.
Sunt de notorietate cazurile bebeluşilor morţi la câteva zeci de ore după ce s-au născut sănătoşi. Deşi părinţii acestora au reclamat că micuţii lor au fost ucişi de microbi luaţi din spital, anchetele declanşate de cadrele medicale au infirmat acest lucru, arătând că, de fapt, vinovate au fost mamele, acestea fiind purtătoare de streptococ beta-hemolitic.
Subiectul este tratat pe larg în ediţia tipărită a cotidianului „Monitorul de Botoşani”.