Municipalitatea botoşăneană reia concursul pentru stabilirea unui nou director al Teatrului „Mihai Eminescu”. Asta în condiţiile în care competiţia ajunsese până la faza de anunţare a rezultatului evaluării proiectelor de management şi a datei la care urma să fie organizat interviul. Pe 22 martie, pe site-ul primăriei s-a anunţat că unul dintre membrii comisiei de evaluare s-a retras din comisie. Retragerea lui Adrian Titieni cu o zi înainte de anunţarea rezultatului evaluării a ridicat multe semne de întrebare și a venit în momentul în care devenea clar că acest concurs urma să aibă un câştigător. Proiectul Antonelei Cornici a fost notat cu 9,18, în timp ce al regizorului Alexandru Vasilache a primit 7,80. Practic, în urma interviului nu putea fi schimbată ierarhia şi Alexandru Vasilache, candidat susţinut public de consilierul municipal PSD Marius Rogojinschi, nu ar fi fost declarat câştigător.
În aceste condiţii, Adrian Titieni, membru al comisiei de evaluare, și-a anunțat retragerea din motive profesionale, iar concursul va fi reluat.
Deşi, la prima vedere, concursul s-ar înscrie în seria multor altor competiţii de acelaşi fel, acesta iese în evidenţă prin faptul că deja avea practic un câștigător când s-a hotărât reluarea concursului. Asta după ce și lui Traian Apetrei, directorului Teatrului „Mihai Eminescu”, i s-a sugerat să nu mai participe la concurs, deşi rezultatele activităţii de până acum îl îndreptăţeau să-şi depună un nou proiect de management.
„Ştiu doar că trebuie să reluăm procedura”
În urmă cu două zile, primarul Cosmin Andrei a fost vizibil deranjat de faptul că reporterul cotidianului „Monitorul de Botoşani” readuce în discuţie acest subiect. „Nu comentez de ce s-a retras Adrian Titieni. Motivele personale ale specialistului nu mă privesc. Nu ştiu rezultatul, dacă dumneavoastră îl ştiţi, eu nu îl ştiu. Noi trebuia să aprobăm rezultatul evaluării în Consiliul Local, după parcurgerea procedurii, cum am făcut şi la Teatrul <Vasilache>, prin vot. Nu am ajuns în etapa asta şi nu am cunoştinţă de ceea ce s-a întâmplat până acum. Ştiu doar că trebuie să reluăm procedura”, a afirmat Cosmin Andrei.
În urmă cu câteva săptămâni, întrebat tot despre concursul pentru directorul teatrului, primarul municipiului a răspuns că pentru el mult mai importantă este „reabilitarea clădirii teatrului”. Iar membrul comisiei care s-a retras nu a făcut-o din motive personale, ci din motive profesionale, iar cei care se ocupă cu organizarea concursului au declarat că nu au îndrăznit să îl întrebe nici ei pe Adrian Titieni. Dacă l-ar fi întrebat, ar fi reușit probabil să stabilească proba interviului într-una din zile când nu era ocupat, pentru că data interviului nici măcar nu fusese stabilită.
Acum consilierii municipali se văd în situaţia de a vota un nou calendar pentru concursul vizând şefia teatrului.
„La nivel declarativ, e vorba de o decizie personală a domnului Titieni. Implicațiile sunt însă multiple și pot naște semne de întrebare în multe direcții. Nu aş vrea totuși să intru în speculații. Important este să avem într-un final o comisie obiectivă și un concurs corect. Teatrul Mihai Eminescu are mare nevoie de un manager pregătit. Eu am spus și în ședința de consiliu că pentru astfel de poziții ar trebui acceptate și persoane cu studii economice. Un actor extraordinar sau un regizor excepțional nu sunt neapărat și buni manageri. Din păcate, amendamentul prin care am solicitat modificarea regulamentului în acest sens, nu a trecut de votul consilierilor”, a declarat Raluca Curelariu, consilier municipal USR PLUS.
Noua procedură va dura câteva luni
Prin proiectul care va fi dezbătut astăzi, în şedinţa deliberativului local, se stabileşte că 12 aprilie va fi data limită pentru aducerea la cunoştinţa publică a condiţiilor de participare la concurs. 7 mai va fi data limită pentru depunerea proiectelor de management, iar până la 24 mai acestea vor fi analizate şi vor fi anunţate rezultatele. În perioada 25 mai – 4 iunie, va fi stabilită data de susţinere a proiectelor de management, în cadrul unui interviu televizat.