Probabil pentru ultima oară, România va trece în noaptea de sâmbătă, 27 martie 2021, spre duminică, 28 martie 2021, la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu o oră, astfel că ora 03.00 va deveni ora 04.00. Trecerea la ora de vara înseamnă că vom dormi cu o oră mai puţin, având în vedere că ceasurile vor fi date înainte, ziua de duminică devenind astfel cea mai scurtă zi din an, cu doar 23 de ore.
Schimbarea a fost justificată prin necesitatea de a face economie la electricitate. Medicii susţin, însă, că aceasta aduce oboseală, nervozitate şi scăderea randamentului. Au de suferit în special persoanele obişnuite să meargă la culcare târziu şi să se trezească devreme.
Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase. Cei mai mulţi dintre botoşăneni îşi vor ajusta, însă, ceasul biologic destul de rapid şi după câteva zile se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că aceştia dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord.
„Este extrem de important ca somnul oamenilor să nu fie foarte afectat. O dereglare a ritmului de somn poate provoca probleme destul de grave unui om cu o activitate intensă, care devine tot mai obosit şi care nu mai dă randament. Neuronii au o limită de solicitare, care, dacă este depăşită, ne putem confrunta şi cu afecţiuni psihice”, a precizat un medic specialist psihiatru.
Ora oficială de vară este aplicată mereu între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.
Trecerea la ora oficială de vară nu va afecta mersul trenurilor de călători, dar vor fi întârzieri pentru mai multe trenuri aflate în circulaţie între orele 03.00 şi 04.00 (ora de iarnă). Astfel, trenurile vor ajunge la destinaţii la alte ore decât cele din programul obişnuit.
Anul acesta ar putea fi ultima dată când schimbăm ora. Comisia Europeană a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa în 2019, oferind statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.
Pentru a permite o tranziție fără probleme, conform propunerii Comisiei, fiecare stat membru ar trebui să comunice, până în aprilie 2021, dacă intenționează să aplice în mod permanent ora de vară sau pe cea de iarnă. Astfel, ultima trecere obligatorie la ora de vară ar putea avea loc duminică, 28 martie 2021.
Ulterior, statele membre care doresc să revină permanent la ora de iarnă ar putea să mai facă o ultimă schimbare sezonieră a orei duminică, 31 octombrie 2021. De la acea dată, schimbarea sezonieră a orei nu va mai fi posibilă.