spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeEditorialÎncă o „cărămidă” la edificiul României Educate - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Încă o „cărămidă” la edificiul României Educate – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Trăim vremuri tulburi, însă trebuie să admitem că era loc şi de mai rău. Adunătura de politruci care s-a strecurat la butoane nu e capabilă să gestioneze o criză moderată, darămite o problemă serioasă. Da, o fi pandemia asta fără precedent şi cum o mai fi, însă, teoretic vorbind, ar fi mai uşor de gestionat decât genul de criză la care nici nu am curajul să mă gândesc. Ar fi uşor de gestionat, însă nu este. Pentru că gaşca de incapabili care ne conduce e depăşită complet de ceea ce se întâmplă.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Încrederea cetăţenilor în capacitatea decizională a autorităţilor e ca şi inexistentă, dar asta nu mai surprinde de multă vreme. În 1996 am sperat cu adevărat că avem o şansă, însă ţărăniştii şi găştile cu care s-au cuplat pentru a se menţine la guvernare au reuşit să demonstreze că, de fapt, totul se reduce la ciolan şi comision. Nu există doctrine sau deontologie politică, nici măcar partide; există doar găşti care-şi dispută guvernarea, creând astfel iluzia unei democraţii originale.

Şi nu trebuie trecută cu vederea incapacitatea autorităţilor de a comunica tot ceea este de comunicat, la care se adaugă meteahna comunistă conform căreia totul e bine când hârtiile demonstrează asta. Oficial ne merge bine, aşa că nu mai are rost să analizăm, să încercăm să îndreptăm şi altele asemenea. Orice analiză nu face decât să admită existenţa unei probleme. Şi nimeni nu îşi doreşte probleme în mandatul lui, vorba lui Radu Stroe.

Acum vreo două zile, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ne anunţa că lucrează de zor împreună cu ministrul Sănătăţii pentru modificarea unui ordin de ministru comun prin care elevii erau obligaţi – ăsta cred că e cuvântul care descrie cel mai bine situaţia – să meargă la şcoală până la instituirea carantinei. „Vom modifica sintagma «școlile intră în online la 6 la mie» cu sintagma «școlile intră în online la intrarea în carantină»”. Asta în condiţiile în care numărul oficial de decese a depăşit 170 într-o singură zi, iar în rândul elevilor şi cadrelor didactice infectaţii se numără cu miile. Dar, oficial vorbind, în şcoli nu sunt probleme.

Marţi, înainte de amiază, pe reţelele sociale au început să apară postări cu iz de fake news. Cică elevii vor fi trimişi în vacanţă pentru o lună întreagă. Mare dezbatere pe minister pe această temă. Sună aiurea, nu? A dezinformare marca PSD, acel partid care poate deveni din duşman prieten şi invers; ştiu nostalgicii USL despre ce vorbesc. Păi dimineaţă jurnalele scriau despre modificarea sintagmei şi şcoală până se intră în carantină şi la amiază deja vorbim de schimbări radicale?

Însă s-a întâmplat. Acelaşi Sorin Cîmpeanu a anunţat că vacanţa de primăvară a fost prelungită astfel încât să acopere atât Paştele Catolic, cât şi Paştele Ortodox. Şi desigur, vorbim de reducerea mobilităţii pe parcursul lunii aprilie. De parcă mai există cineva atât de naiv să creadă că mobilitatea se va reduce deoarece elevii vor sta prin case şi vor învăţa pe rupte.

E interesant cum propunerea privitoare la modificarea structurii anului şcolar a fost aprobată pe repede înainte, practic în decurs de câteva ore. Da, trăim vremuri paradoxale şi nesigure, dar nici chiar aşa… Dimineaţa se comunică una şi pe seară e valabil altceva. Iar a doua zi altceva, că ministrul Câmpeanu, după ce a schimbat vacanța, a anunțat ieri că se mai gândește.

Mult mai probabil vorbim de genul de situaţie pe care nimeni nu o doreşte în mandatul lui. Şcolile sunt virtuale focare de viroze respiratorii şi Covid şi asta în mare parte ca urmare a faptului că autorităţile sunt incapabile să gestioneze criza. După un an şi mai bine de pandemie şi izolare socială s-au făcut prea puţini paşi în asigurarea infrastructurii necesare şcolii virtuale, însă nu e bine să se vorbească de aşa ceva. Mai bine o dăm pe ştiri pozitive. Nu închidem şcoala, lungim vacanţa cu beneficii pentru toată lumea.

Dedesubturile deciziei sunt cam greu de ascuns. Să ne gândim că guvernul are ceva probleme la capitolul „Lapte şi corn”. Pacheţelul guvernamental nu mai poate fi livrat în condiţiile scenariilor galben şi roşu. Da, s-a forţat nota în această direcţie, dar nu e normal. Aşa cum nu e normal să forţezi covidizarea şcolilor până la instaurarea carantinei. Este de bun simţ să se suspende programul şi mult mai de bun simţ ar fi ca banii respectivi să fie băgaţi în alocaţie sau să fie transformaţi într-un voucher pentru gadgeturile necesare şcolii online. Dar dacă amânăm puţin revenirea la şcoală, există toate şansele ca programul „Laptele şi cornul” să se deruleze la parametri optimi.

Pe de altă parte, pe perioada vacanţei nu se mai fac acele ore remediale, atât de necesare în condiţiile în care, timp de un an de zile, elevii n-au fost la şcoală decât câteva săptămâni. E nevoie de readapatare, însă Guvernul nu are bani pentru plata orelor remediale. În condiţiile în care peste 90% din încasările statului se duc pe salarii, plata respectivelor ore reprezintă un efort colosal. Nu se fac ore remediale în vacanţă; este cât se poate de evident. După vacanţă… După vacanţă mai vedem noi cum mai fentăm asta. Dacă dă căldura vor fi prea puţini amatori de recuperări. Cu alte cuvinte, s-a rezolvat şi problema asta; una de îngroparea căreia guvernanţii erau cu adevărat interesaţi. În rest, să auzim numai de bine. Proiectul „România Educată” merge înainte, dar numai din punct de vedere al reperelor cronologice. Preşedintele nu urmăreşte „cu atenţie şi îngrijorare” cum din toată „România educată” rămâne doar sloganul fără acoperire. Din punctul lui de vedere, nu există niciun stres. A primit ce şi-a dorit şi alt mandat nu mai vede. După ce va părăsi Palatul Cotroceni o să se găsească o sinecură şi pentru domnia sa, posibil chiar pe la Ministerul Educaţiei.

România educată?! Există, însă nu are legătură cu eforturile autorităţilor. Pentru că ştim foarte bine, dacă nu te ajuţi singur, nu te ajută nimeni.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
-2.1 ° C
0.6 °
-2.3 °
90 %
2.6kmh
93 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Pentru că nu s-a vândut nici alcool și secțiile s-au mutat, pentru a nu enerva alegătorii, a fost nevoie de indicatoare.

EDITORIAL

Când apare acest text veți ști deja rezultatele preliminarii ale primului tur al alegerilor pentru noul președinte al țării. Cătălin Stoica, reputat profesor universitar...

EPIGRAMA ZILEI

În sfârșit, ceva normal: „Baștanii” de la partid I-au promis că-l pun central La Barça - Real Madrid!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...