Start oficial în activitatea Poliției Animalelor. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, noua structură își va intra în atribuții începând de joi, 25 martie a.c., adică de Buna Vestire, când se marchează și Ziua Poliției Române. Astfel, pentru început. Biroul pentru Protecția Animalelor va avea cinci angajați, dintre care doi medici veterinari (n.r. – care vor deține funcții de ofițeri specialiști) și trei agenți.
Întrucât ultima funcție de ofițer nu a fost ocupată în urma celor două concursuri organizate de IPJ Botoșani, funcția de șef a fost preluată, prin împuternicire, de comisarul Bogdan Ion Buchi Zahariuc, care a activat până nu de mult în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.
Deocamdată, noua structură nu are în lucru niciun dosar penal, însă, potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, ar exista o sesizare din partea unui botoșănean cu privire la o posibilă faptă care ar putea să intre în competența biroului.
Animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate
Potrivit legii, Poliția Animalelor este structura de specialitate din cadrul Inspectoratul General al Poliției Române, cu competență teritorială generală în domeniul coordonării activităților privind prevenirea și combaterea faptelor de natură contravențională penală care au ca obiect animalele aflate într-o situație de pericol. În îndeplinirea atribuțiilor, Poliția Animalelor cooperează cu instituțiile statului (n.r. – Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Direcția Agricolă, APIA) și cu asociațiile și organizațiile neguvernamentale, precum și cu persoane fizice și juridice, în condițiile legii.
Astfel, animalele aflate în pericol vor putea fi confiscate, iar polițiștii vor avea dreptul să intre pe o proprietate privată fără a avea mandat de la judecător, dacă constată că un animal este în pericol. Ulterior, animalul aflat într-o situație de pericol este plasat într-un adăpost, prin intermediul unui ordin emis de polițist. Ordinul de plasare în adăpost a animalului poate fi contestat de deținătorul animalului în instanță. Dacă acest lucru nu se întâmplă, animalul se consideră abandonat.
Ce se înțelege prin situația de pericol pentru animale:
a) rănirea sau schingiuirea animalelor;
b) organizarea de lupte între animale sau cu animale;
c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
e) prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.