Peste 750.000 de români erau înscriși pe listele de așteptare pentru vaccinare luni, la ora 19.00. Există, însă, diferențe mari între județe, potrivit celor de la vaccin.live, unde se poate vedea în timp real numărul înscrierilor. Botoşaniul, la fel ca la mai toate capitolele, este la coada clasamentului, locuitorii judeţului arătând aproape zero interes faţă de vaccinul care îi poate proteja de Covid. Astfel, nu doar ca număr de persoane care doresc să se vaccineze, dar şi ca procent total din populaţie, judeţul Botoşani este la coada clasamentului la nivel naţional. Fie ca sunt cei mai neinspiraţi în privinţa vaccinării, sau, din contra, ştiu secrete care îi fac să nu dorească să se imunizeze, botoşănenii sunt printre cei mai puţini pe listele de aşteptare din ţară. Astfel, dacă ar fi să ne luăm după numărul persoanelor înscrise pe listele de aşteptare, Suceava şi Vrancea au sub 4.000 de persoane pe listele de aşteptare, Covasna, Mehedinţi şi Caraş-Severin au puţin peste 4.000, iar judeţul Botoşani are 5.000 de persoane pe listele de aşteptare.
La polul opus sunt Bucureşti, cu 145.000, Cluj cu 62.000, Ilfov şi Prahova cu câte 32.000 de persoane înscrise pe liste. Ca procentaj din totalul populaţiei, doar Suceava, Vrancea şi Bacău stăteau mai prost aseară, cu 0,5%, 0,99 şi 1,07 procente. Pe locul patru de la coadă se află Botoşaniul, cu 1,13% din populaţia de 452.000 de locuitori.
Interes scăzut pentru vaccin în Moldova
De altfel, cu excepția Iașiului, cu peste 22.000 de persoane, în Moldova şi în sudul ţării nu există un mare interes pentru vaccinare. Județele din vestul țării stau, însă, mai bine la acest capitol, de altfel Transilvania fiind zona cu cea mai mare prezenţă pe listele de aşteptare, de peste 204.000 de persoane.
Pe listele de așteptare pentru vaccinare s-au înscris 752.313 persoane până luni la ora 19:00, dintre care peste 650.00 cu Pfizer, şi câte 50.000 cu Moderna şi AstraZeneca.
În categoria de vârstă 16-18 ani sunt 7.907 persoane, iar peste 65 de ani sunt 182.484 de persoane.
Prin call center s-au înscris peste 60.000 de persoane, cu ajutorul medicilor de familie aproape 130.000 de persoane, angajatorii au înscris aproape 50.000 de persoane, iar peste 500.000 persoane s-au înscris singure, folosind codul numeric personal.
Proces de vaccinare încetinit de scandalul creat în jurul AstraZeneca
Platforma de vaccinare s-a deschis oficial pentru programarea populației generale la începutul acestei săptămâni. Notificarea persoanelor aflate pe lista de așteptare se va realiza în funcție de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naționale de vaccinare, și ordinea cronologică de înscriere: persoanele din categoria 2a (populația de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice; persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esențiale); persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populația generală).
Procesul de vaccinare a fost încetinit şi de scandalul iscat în jurul vaccinului AstraZeneca. După ce mai multe ţări au oprit imunizarea cu acest vaccin, interesul pentru el a scăzut drastic şi în România. De altfel, conform cifrelor vaccinare.live, în prezent nu sunt locuri disponibile în niciun centru de vaccinare pentru Moderna sau Pfizer. În schimb, peste 8.300 de doze de AstraZeneca sunt acum disponibile în centrele de vaccinare. Chiar şi la Botoşani şi la Săveni, sunt disponibile 165 de locuri pentru vaccinarea cu AstraZeneca.
Statul român a decis să continue vaccinarea şi cu acest vaccin, iar ulterior Agenţia Europeană a Medicamentului a comunicat că vaccinul este sigur.