spot_img
luni, noiembrie 25, 2024
HomeLocal BTLegea talionului aplicată de conducerea CJ. Reeșalonarea Bitunova o himeră

Legea talionului aplicată de conducerea CJ. Reeșalonarea Bitunova o himeră

Actuala conducere a Consiliului Județean, dominată de PSD, pare să aplice legea talionului – ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. După ce văzut că a primit doar 13,228 milioane de lei de la bugetul de stat prin sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, președintele CJ, Doina Federovici (PSD) s-a răzbunat pe primarii liberali. Astfel, grosul banilor primiți de la Guvern va pleca spre localitățile controlate de social-democrați, în timp ce comunele conduse de primari USR-PNL nu vor avea parte nici măcar de câte 1% din suma primită în județ.

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Cele mai mari sume merg la Botoşani, Dorohoi şi Săveni

Lucrurile au ieșit la iveală astăzi după-amiază (n.r., 22 martie), după așa-zisa dezbatere publică a bugetului cu primarii localităților, când oficialii CJ au creionat proiecția bugetară. Astfel, potrivit proiectului de hotărâre care va fi supus mâine aprobării CJ, cele mai mari sume pentru drumuri ar urma să ajungă la cele două municipii Botoșani (245.000 de lei) și Dorohoi (200.000 de lei), dar și la Săveni (200.000 de lei), unde primarii sunt PSD.

Și la Bucecea, unde primarul este tot PSD, suma propusă a fi alocată este de 100.000 de lei. În schimb, celelalte orașe – Darabani, Flămânzi și Ștefănești (n.r. – unde primarii sunt liberali), ar urma să primească un sfert din cât primește Dorohoiul, adică câte 50.000 de lei.

Suma alocată acestor orașe este mai mică și decât cea primită de unele primării din comune. Astfel, cea mai mare sumă acordată unor comune este 70.000 de lei, de acești bani urmând să beneficieze comunele Corni, Curtești, Hilișeu Horia, Hudești, Șendriceni, Trușești sau Vorona, unde primarii provin din PSD, dar și comuna Românești, unde primăria a fost câștigată de ALDE. În schimb, cele mai mici sume, de câte 10.000 de lei, au fost repartizate comunelor Corlăteni, Leorda, Cristești sau Cristinești, unde primarii sunt liberali. Rămâne de văzut dacă sumele vor rămâne bătute în cuie sau dacă în plenul CJ, de mâine, 23 martie, lucrurile se vor schimba.

CJ trebuie să achite în acest an întreaga datorie către Bitunova

Dezbaterea de astăzi cu privire la modul de împărțire a banilor pentru drumurile județene și comunale a mai scos la iveală ceva. Așa-zisa eșalonare a plăților către Bitunova, cu care se lăuda nu de mult președintele CJ, Doina Federovici, nu reprezintă decât o plată în două rate pentru că, în realitate, Consiliul Județean (CJ) Botoșani va trebui să plătească firmei întreaga sumă, adică 10.927.865,97 lei, pe parcursul acestui an. Adică, ori plătesc totul într-o singură tranșă, ori plătesc în două rate egale, CJ va trebui să achite întreaga sumă anul acesta. Singurul avantaj ar fi că instituția nu va mai plăti penalități, acestea fiind achitate încă de anul trecut, la semnarea înțelegerii cu Bitunova.

Probleme gestionate ineficient 

Așa se face că sumele infime primite de unele primării nu pot fi puse pe seama faptului că Guvernul nu a dat banii pentru drumuri județului Botoșani, ci mai mult pe proasta gestionare a problemelor din județ, inclusiv a contractului cu Bitunova, atât în perioada de execuție a lucrărilor, cât și în perioada în care se judecau procesele. Pentru că, dacă ar fi gestionat corect problemele și ar fi arătat adevărata stare a lucrurilor, nicio instanță din lume nu putea să oblige CJ și Direcția Județeană de Drumuri și Poduri să plătească 10 milioane de lei către firmă în condițiile în care drumul așa-zis asfaltat este plin de gropi și acum.

Prin urmare, cei care au de suferit din cauza acestui război al orgoliilor nu sunt oficialii CJ, și nici primarii (n.r.- indiferent din ce tabără politică își trag aceștia obârșia), ci oamenii simpli, care vor trebui să meargă și de acum înainte prin aceleași drumuri pline de gropi, de praf sau de noroaie sau pe „pojghița” de asfalt turnată, în unele cazuri, chiar de pe vremea comuniștilor.

 

Deja ai votat!

DONEAZĂ UN ABONAMENT LA MONITORUL!

Nu-ți lăsa părinții, bunicii și prietenii pradă televiziunilor de știri devenite oficine de propagandă și presei cumpărate de partide. Dă-le o șansă să fie informați corect și să facă alegeri în cunoștință de cauză! Fă-le cadou un abonament la Monitorul de Botoșani. Dacă te-ai săturat să îi vezi manipulați și mințiți, completează formularul de mai jos, cu numele și adresa corectă a celui căruia vrei să-i donezi un abonament și noi îi trimitem zilnic ziarul. Abonează-i pe cei dragi la Monitorul și oferă-le o imagine nedeformată a realității. Este cel mai de preț ajutor.

Botoșani
cer acoperit de nori
0.6 ° C
1.6 °
0.5 °
86 %
2.2kmh
99 %
lun
4 °
mar
4 °
mie
5 °
joi
7 °
vin
4 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Având în vedere că se apropie sărbătorile, s-au montat semne și pentru musafiri.

EDITORIAL

La treizeci și de ani după căderea oficială a comunismului, în România procesul electoral a devenit un spectacol mai degrabă decât un act de...

EPIGRAMA ZILEI

Tot votând răul cel mai mic N-am realizat nimic Așadar și prin urmare Încercăm cu ăla mare?   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...