Situație ingrată pentru autoritățile locale din județ, care în privința drumurilor de interes local vor trebui să se descurce mai mult pe cont propriu, din cauza banilor extrem de puțini care au fost acordați prin bugetul de stat județului Botoșani pentru drumurile județene și comunale. În total, județul a primit de la Guvern doar 13 milioane de lei, cu circa 30% mai puțin față de suma alocată anul trecut. Cum Consiliul Județean (CJ) trebuie să plătească anul acesta peste 10 milioane de lei față de societatea Bitunova, în urma procesului pentru contractul catastrofal privind asfaltarea drumului județean 282B Flămânzi – Plugari din 2013, dezbaterea publică pe marginea bugetului alocat în acest an pentru drumurile județene și comunale a fost un de fapt un monolog.
Consultare mimată cu primarii
Convocați astăzi la o consultare publică „fulger”, o parte dintre primarii unităților administrativ teritoriale au ajuns la întâlnirea cu oficialii CJ, însă dezbaterea a fost inexistentă pentru că nu a fost pe ce să se discute, banii fiind prea puțini. Astfel, după o prezentare a lucrărilor care se vor derula în județ, Doina Federovici a făcut anunțul care i-a debusolat pe edili întrucât, din cele 13 milioane de lei alocați județului Botoșani, în comune vor ajunge extrem de puțini bani.
„70% din această cotă va merge către Direcția Județeană de Drumuri și Poduri, iar 30% va fi alocată prin hotărârea Consiliului Județean UAT-urilor din județul Botoșani, municipiilor, orașelor și comunelor”, a explicat Doina Federovici, președinte CJ Botoșani. Prin urmare, așa-zisa dezbatere s-a încheiat după nici 20 de minute, primarii plecând de la întâlnire cu mâine în buzunare, la fel cum au venit.
Şedinţă cu șefii comisiilor de specialitate din cadrul CJ
O situație pe fiecare unitate administrativ teritorială va fi cunoscută cel mai probabil spre sfârșitul zilei de astăzi, după ce în urmă cu puțin timp șefii comisiilor de specialitate din cadrul CJ Botoșani au fost convocați la rândul lor la o ședință de îndată pentru a schița și fundamenta proiectele de hotărâri pentru repartizarea banilor.
Pentru UAT-uri, ar fi vorba de aproape 4 milioane de lei, însă, dacă ar fi ca la fiecare comună să revină o cotă parte din acești bani, sumele sunt mai mult decât modice. Astfel, să împarți 4 milioane de lei la 78 de UAT-uri, ar veni în medie câte 50.000 de lei, bani cu care nu se poate face mare lucru.