Ieri, 20 martie, prin evenimentul „Lire des livres, lire délivre”, judeţul Botoşani s-a numărat printre cele care au ales să sărbătorească cea de a 51-a aniversare a Francofoniei, care este nu numai o manifestare prestigioasă de anvergură internațională, dar și un prilej de a celebra munca, perseverența, talentul și valorile francofoniei.
La manifestările organizate de Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani la Secția de limbi străine, cu sprijinul Consiliului Județean și cu concursul important al studentului olimpic Octavian Eusebiu Halici, au participat personalități importante ale spațiului francofon, precum: Jean-Michel Invernizzi, președinte filialei din România a Uniunii Francezilor de Pretutindeni, Muriel Augry-Merlino, directorul Institutului Francez din Iași, Cătălina Spînu, consilier pentru Protocol, relații diplomatice și parteneriate în cadrul Biroului Regional pentru țările Europei Centrale și Orientale al Organizației Internaționale a Francofoniei și Bruno Demail, jurist, mediator și negociator internațional, reprezentant al Universității București.
Botoşaniul a fost reprezentant de Doina Federovici şi Bogdan Dăscălescu, președintele, respectiv vicepreședintele Consiliului Județean, Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani şi reprezentanți ai direcțiilor și instituțiilor de cultură din cadrul Consiliului Județean.
„Românii au manifestat o afinitate naturală pentru limba și cultura franceză”
„Francofonia este un sistem de valori și repere culturale, pe care, noi l-am îmbrățișat în procesul de zidire al României moderne. Nici nu se putea altfel, pentru că istoria celor două țări are numeroase puncte comune, iar de-a lungul timpului românii au manifestat o afinitate naturală pentru limba și cultura franceză. Nu cred că putea fi un gest mai frumos și un eveniment mai nimerit pentru a marca această sărbătoare decât inaugurarea unui colț de literatură franceză în cadrul Bibliotecii Județene, care va purta numele ilustrului scriitor francez Guy de Maupassant. Sper că acesta va oferi o motivație tinerei generații să îmbrățișeze cu și mai multă convingere limba franceză”, a declarat Doina Federovici.
Potrivit oficialului, limba franceză a ocupat întotdeauna un loc important printre limbile de circulație internațională, fiind mai întâi un simbol al culturii și creativității, iar apoi un vector al democrației și umanismului.