Fostul președinte al Consiliului Judeţean (CJ), Florin Țurcanu, și actualul șef al CJ, Doina Federovici, au dezgropat securea războiului și au ajuns la o dispută în care se joacă cu toate armele. Tensiunile au răbufnit săptămâna trecută, după ce Florin Țurcanu, vicepreședinte al organizației județene ALDE, s-a dezlănțuit într-o conferință de presă și a acuzat-o pe Doina Federovici că i-ar „teroriza” pe angajații CJ, în încercarea de a politiza instituția.
Doina Federovici nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Țurcanu și a susținut doar că relațiile de muncă în cadrul instituției sunt respectate. „Nu mi-am permis să cer nimănui să facă sau să nu facă ceva prin încălcarea legilor. Sunt pentru respectarea la literă a legislației, atât a celei administrative, cât și a celei privitoare la muncă”, a fost reacția Doinei Federovici.
CJ îi ia bani din salariu lui Ţurcanu
Doar că lucrurile nu au rămas aici. Cum Florin Țurcanu trebuie să plătească către CJ circa 200.000 de lei în urma unor sentințe judecătorești, reacția a venit pe această latură. Zilele trecute, reprezentanții CJ au solicitat continuarea executării silite a lui Țurcanu, descoperindu-se că actualul vicepreședinte ALDE este angajat la societatea Drum Pod Invest SRL Iași, o firmă la care acționar principal este fostul administrator public al județului de pe vremea lui Țurcanu, Radu Judele. Prin urmare, CJ a solicitat executorului judecătoresc înființarea popririi pe o treime din venitul lunar încasat de Țurcanu de la firma lui Radu Judele, în vederea recuperării banilor.
„Dacă așa a decis instanța, voi plăti”
Deși reporterii „Monitorul” au încercat să afle un punct de vedere din partea Doinei Federovici, aceasta nu a putut fi contactată.
În schimb, Florin Țurcanu a recunoscut executarea silită, dar și faptul că este angajat al societății Drum Pod Invest SRL. „Nu știu dacă există vreo legătură între declarațiile mele și executarea silită. Eu nu pun pe seama asta, în condițiile în care instanța a dispus executarea mea silită. Dacă așa a decis instanța de judecată ca eu să plătesc, atunci voi plăti. Anul trecut, am fost angajatul unei firme din Botoșani și, la fel ca acum, am avut poprire pe o treime din venituri. Ce vreau să spun este că eu nu am nimic cu persoana Doina Federovici, căreia îi doresc tot binele din lume, ci cu omul politic Doina Federovici, care la mai bine de 30 de ani de la Revoluție ar trebuie să înțeleagă faptul că nu mai este loc de orgolii, iar situația în care se află județul nu este una tocmai bună și toți ar trebui să ne așezăm la masa discuțiilor pentru a găsi cele mai bune soluții”, a declarat Florin Țurcanu.
Cât privește angajarea la societatea deținută de Radu Judele, fostul președinte CJ spune că a primit anul trecut o ofertă de la acesta și a decis să-i dea curs, el urmând să ocupe funcția de consilier al managerului general al firmei.
„Dincolo de faptul că am fost colegi de partid, a fost o ofertă corectă și atât timp cât mai sunt în putere, trebuie să muncesc și eu undeva. Este o firmă destul de în regulă, care lucrează în Constanța, nu în Botoșani”, a adăugat Florin Țurcanu.
Pus la plată pentru Revelioanele pensionarilor
Sumele pe care trebuie să le restituie acum Florin Ţurcanu sunt legate de două dosare deschise de reprezentaţii CJ în urma unor controale organizate de Curtea de Conturi. Astfel, cu ocazia verificărilor efectuate, inspectorii au constatat că în perioada octombrie 2013-decembrie 2014, pe vremea când Florin Ţurcanu era preşedinte al CJ, instituția a efectuat cheltuieli nelegale pentru efectuarea a 27.428 de trimiteri poştale, numai plicurile, etichetele autocolante şi hârtia de copiator costând aproape 25.000 de lei.
Tot atunci s-a descoperit că au fost cheltuiţi alţi 50.000 de lei din bugetul CJ pentru organizarea Zilei Naţionale a României şi a Revelionului din decembrie 2013, când s-au cumpărat 3.500 porţii de sarmale, 3.500 de bulci şi 3.500 plăcinte, precum şi 5.000 de porţii de cârnaţi, 1.250 litri de vin, 500 litri de ţuică, dar şi zeci de mii de tacâmuri de unică folosinţă. Toate acestea fără nici o bază legală.
Cum inspectorii Curţii de Conturi au fixat termene clare de recuperare a sumelor cheltuite, CJ nu a avut încotro şi a deschis acţiuni în instanţă în civil pentru bani. Citat şi ambele procese, Florin Ţurcanu a fost obligat la plata sumelor. În total, a fost vorba de recuperarea a aproape 200.000 de lei. Rămase definitive, hotărârile au fost investite cu formulă executorie, după care reprezentanţii CJ au apelat la serviciile executorului judecătoresc Carmen Şfaiţer, care a trecut la recuperarea banilor. Cum Florin Țurcanu nu era angajat la acea vreme cu carte de muncă, s-a convenit ca banii să fie plătiţi în rate lunare. Ulterior, fostul președinte CJ s-a angajat la o firmă din municipiu, iar executorul i-a pus poprire și pe o treime din salariu.
CJ are de recuperat sume uriaşe
CJ trebuie să facă toate demersurile pentru recuperarea banilor. În plus, CJ Botoșani a pierdut un proces cu societatea Bitunova, pentru drumul plin de gropi de la Prăjeni, contract încheiat tot pe vremea lui Florin Țurcanu și în urma căruia trebuie să plătească acum aproape 11 milioane de lei. Tot CJ trebuie să găsească soluții pentru salvarea operatorului de apă „Nova Apaserv”.
Mandat întrerupt de o condamnare
Fost preşedinte al organizaţiei judeţene PNL, Florin Ţurcanu a deţinut funcţia de preşedinte CJ în perioada 2012-2014. Nu și-a dus la bun sfârșit mandatul, pentru că a fost condamnat cu suspendare pentru o serie de falsuri, în urma cărora unii membri de partid şi-au pierdut funcţiile de consilieri. La scurt timp a intrat şi în colimatorul procurorilor anticorupţie. Arestat şi trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor în cazul casei construite în apropierea cartierului „Lebăda”, el a fost condamnat de Tribunalul Botoșani, în ianuarie 2020, la patru ani și trei luni de închisoare cu executare, însă sentința nu este definitivă, dosarul fiind în prezent pe rolul Curții de Apel Suceava. După ce a fost arestat, el a renunţat o perioadă la viața politică, după care s-a înscris în ALDE.
Interesant este că Florin Țurcanu s-a înscris, anul trecut, și la Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă la două cursuri de calificare, unul de bucătar, iar celălalt de fochist. Asta deși el este absolvent al unei facultăți de Drept.
„În viață trebuie să fii pregătit pentru orice și trebuie să iei lucrurile așa cum sunt, dacă vrei să reziști. Și mai este un lucru – noi avem multe de învățat și ar trebui să învățăm toată viața”, a spus Florin Țurcanu. Sunt însă voci care spun că de fapt fostul președinte CJ vrea să fie prevăzător, în situația în care condamnarea la închisoare cu executare va fi menținută de Curtea de Apel. Dacă va fi încarcerat, atunci cursurile de calificare de bucătar sau fochist l-ar putea ajuta să muncească în perioada detenției, fie în bucătărie, fie la centrală, iar prin orele muncite el ar putea beneficia de reducerea pedepsei.